Winnaars De Fotoprijs 09/10 bekendgemaakt

Redactie 879 0
Gisteren zijn tijdens de Dag van de Fotografiestudent de winnaars van De Fotoprijs 09/10 bekendgemaakt. Dat gebeurde in de Cruise Terminal in Rotterdam, tegenover het Nederland Fotomuseum. De drie winnaars nemen samen 15.000 euro mee naar huis.

In de categorie 'fotoboek' won Robert Glas, tweedejaars aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De jury was zodanig onder de indruk van de ingestuurde werken dat zij ook twee eervolle vermeldingen weggaven. Die gingen naar Janneke de Jong en Wouter de Wit, beide van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij ontvingen alleen niet de vijfduizend euro die Robert kreeg. Het commentaar van de jury was lovend: “Het boek is enigmatisch, gelaagd en heeft een enorme rijkdom. Het is een echt boek met een ontwikkeling en spanningsboog, een begin en einde. (…) De maker heeft talent voor het vertellen van een verhaal, vasthouden van de spanning, voor het maken van een fotoboek”.

Foto © Robert Glas

Overige eindexamens

Ook in de categorie 'overige eindexamens' werd er een eervolle vermelding weggegeven. Deze was voor Wypke Jeannette Walen van het Sandberg Instituut, Amsterdam. Ernst Coppejans van de Fotoacademie Amsterdam ging er met de eerste prijs en vijfduizend euro vandoor. “De serie is technisch goed en heel ‘straight forward’: whatyou see is what you get. (…) Niet moet worden onderschat welke kwaliteiten je hiervoor als fotograaf in je mars moet hebben”, aldus de jury. 

Foto © Ernst Coppejans

Steenbergen Stipendium

Hrair Sarkissian van de Rietveld Academie in Amsterdam won het Steenbergen Stipendium, dat dit jaar voor de dertiende keer werd uitgereikt. De prijs van eveneens vijfduizend euro is bedoeld voor een studiereis of verblijf in het buitenland. De jury zei over zijn werk dan ook: “Sarkissian weet zijn persoonlijke verhaal om te zetten in een interessante beeldtaal die bijna afstandelijk is. (…) Hij doet dit zonder melancholisch of sentimenteel te worden”.

Foto © Hrair Sarkissian

De Fotoprijs

De Fotoprijs is bedoeld om jong aanstormend fotografisch talent in Nederland te stimuleren. De prijs staat open voor alle studenten aan een fotografieopleiding in Nederland. Nog tot en met 24 oktober 2010 is het werk van de winnaars en genomineerden te zien in het Nederlands Fotomuseum.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie