'Als ik niet om hulp had gevraagd, had ik hier nu niet gestaan'

Winnaar Top Photographer: van model tot fotograaf

Fabienne Keijzer 624 0
Waar we in Nederland de afgelopen weken naar ‘Het Perfecte Plaatje’ keken, konden de Amerikanen genieten van ‘Top Photographer’. Beide programma’s hadden hetzelfde idee: het vinden van de beste fotograaf, maar de Amerikaanse versie koos daarbij uit fotografen die al professioneel aan het werk waren. De winnaar, Scott Borrero, vertelt zijn verhaal aan Digital Trends.

Top Photographer: Het Perfecte Plaatje, maar dan in Amerika

Terwijl de BN’ers in ons land streden om de hoofdprijs van het RTL 4-programma ‘Het Perfecte Plaatje’ (waar inmiddels de winnaar van bekend is), werd er in Amerika een vergelijkbare strijd gestreden. Vijf topfotografen namen het tegen elkaar op om de titel ‘Top Photographer’ te verdienen. Onder leiding van fotograaf Nigel Barker en een wisselende vakjury moesten de kandidaten verschillende opdrachten uitvoeren in New York City. Inmiddels is de winnaar bekend, de 29-jarige Scott Borrero, en hij sprak met Digital Trends over de winst, zijn leven en hij gaf een aantal tips.
Borrero begon zijn carrière niet achter de lens, maar juist ervoor. Hij was eerst een tijd werkzaam als model, maar toen hij zelf een keer een camera kocht en een fotograaf om hulp vroeg was er geen weg meer terug. Van het één kwam het ander, en voor hij het wist was hij gestrikt voor het online-programma van Adorama TV: Top Photographer. Inmiddels heeft hij acht jaar ervaring als commerciële freelance fotograaf en heeft hij zojuist de titel plus 50.000 dollar gewonnen. Maar dat was volgens de fotograaf nooit gebeurt als hij niet om hulp had gevraagd.
Top Photographer - Adorama TV 2016

Van model naar topfotograaf 

Zijn modellen carrière heeft hem kennis laten maken met veel goede fotografen, en daarom kon hij deze personen dan ook gemakkelijker benaderen. “Wees niet bang om mensen om hulp te vragen. Er zijn altijd mensen in je omgeving die je van dienst kunnen zijn. Als ik dat toen niet had gedaan, had ik hier waarschijnlijk nu niet gestaan”, aldus Borrero.
Hij vertelt ook dat hij het lastig vond om niet teveel na te denken over een foto. “Pas als je echt op jezelf kunt vertrouwen kun je ontspannen en je focussen op het leuke deel van het vak, namelijk fotograferen. Tijdens Top Photographer heb ik echt geleerd om te ontspannen. Dan is het ook meteen veel leuker om te doen”, vertelt Borrero.
De foto hieronder heeft ervoor gezorgd dat hij de titel heeft gewonnen. Vaak zoekt hij naar een bijzondere hoek, zo is hij voor deze foto op de grond gaan liggen om op zoek te gaan naar het meest interessante en unieke perspectief. 
Scott Borrero -Top Photographer - Adorama TV 2016
© Scott Borrero/ Top Photographer / Adorama 2016

In deze finale-aflevering kun je zien hoe Scott te werk is gegaan en wat de jury van zijn werk vond. 

Alle Top Photographer afleveringen 

Lees het volledige interview met Top Photographer winnaar Scott Borrero hier. Alle afleveringen van het Amerikaanse Top Photographer zijn online terug te kijken via het YouTube-kanaal van Adorama TV. De afleveringen duren ongeveer 20 minuten, ideaal om te binge-watchen dus.

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne