Winnaar eerste Humanitarian Visa d'Or award bekend

Redactie 885 0
De eerste Humanitarian Visa d'Or award wordt dit jaar uitgereikt aan Catalina Martin-Chico. Tijdens het Visa Pour l'Image photojournalism festival mag zij haar prijs, een geldbedrag van achtduizend euro, in ontvangst nemen. Ook worden haar foto's tentoongesteld.

Het is de eerste keer dat het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) de  Humanitarian Visa d'Or award organiseert. De prijs wordt toegekent aan een fotojournalist die over weet te brengen 'hoe moeilijk het kan zijn voor medisch personeel om een slachtoffer van gewapende conflicten en ander geweld te bereiken.'

Humanitarian Visa d'Or award

Cataline Martin-Chico werd geprezen voor haar rapportage 'The Yemeni Revolution'  waarmee ze beelden van demonstraties in Jemen laat zien. De tienkoppige jury, samengesteld uit organisaties als The New York Times, Paris Match, Le Figaro Magazine, Geo, La Croix, Snofi Espoir Foundation en het ICRC, koos Cataline unaniem tot winnaar.

'Naast de esthetische kwaliteiten en emotionele kracht in de foto's, geeft het werk van Cataline Martin-Chico het menselijk lijden en de professionaliteit en moed van de hulpverleners weer', zo laat de voorzitter Jean-Christophe Rufin weten.

Als prijs ontvangt Cataline, die pas afgestudeerd is aan het International Center of Photography in New York, een subsidie van achtduizend euro. Ook zal haar werk op 1 september te zien zijn tijdens het Visa Pour l'Image photojournalism festival in Frankrijk.

Een van de beelden uit 'The Yemeni Revolution' © Catalina Martin-Chico

Eisen

Humanitarian Visa d'Or award richt zich op drie belangrijke en daarmee samenhangende doelstellingen bij het vastleggen van humanitaire hulp. Zo moeten de fotografen laten zien hoe moeilijk het kan zijn voor een medische dienst om mensen te bereiken in bewapende conflicten of ander geweld. Ook moet de fotograaf zich juist focussen op 'vergeten conflicten' die weinig of zelfs geen media-aandacht meer krijgen. Als laatste moet het werk beelden bevatten waarop internationaal noodhulp wordt gegeven onder alle omstandigheden.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie