Winnaar Britse fotografieprijs heeft relatie met jurylid

Redactie 1068 0
Als deelnemer van een fotowedstrijd verwacht je een onafhankelijk oordeel van de zittende jury. Bij de Taylor Wessing Photographic Portrait Prize ging dat vorig jaar mis. De vierde prijswinnaar blijkt namelijk een relatie te hebben met een van de juryleden.

De vierde prijs van de Taylor Wessing Photographic Portrait Prize werd vorig jaar gewonnen door de fotograaf Abbie Trayler-Smith. Dat besloot de zeskoppige jury, waaronder - blijkt nu - ook haar partner Harry Borden.

Onderzoek

In een verklaring aan BJP vertelt de National Portrait Gallery dat het na de uitreiking van de prijs ontdekte dat het jurylid en de prijswinnaar een relatie hadden. De Gallery schakelde het Gallery’s Audit en Compliance Committee in om verder uit te zoeken welke rol deze relatie speelde bij de beoordeling. De conclusie luidt dat er inderdaad van een belangenconflict sprake was, maar dat er door drie aparte juryleden op de winnaar werd gestemd. Bovendien zouden alle zes de juryleden het eens zijn geweest over de benoeming van Abbie Trayler-Smith.

Richtlijnen aanscherpen

Ook Borden zelf vertelt aan BJP dat zijn relatie met de winnaar niet van invloed is geweest:

‘It takes more than one judge to award a prize. I think that the different articles that have reported on this ignore the fact that we were six judges.’

Hoewel Borden steun krijgt van de Gallery, heeft deze wel besloten om de richtlijnen aan te passen voor de wedstrijd van dit jaar. De organisatie vraagt alle juryleden zich uit te spreken als er zich een belangenconflict voordoet.

Foto © Abbie Trayler-Smith - Vierde prijs

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie