Winaars WPP Multimedia Contest bekend

Winaars WPP Multimedia Contest bekend

jesse kraal 1691 0
World Press Photo heeft de winaars van de Multimedia Contest 2013 bekendgemaakt. Dit jaar niet één winnaar maar drie. Niet langer worden alle projecten over een kam geschoren, maar is er een onderscheid in drie categorieën: online short, online feature en interactive documentary.

Was er vorig jaar bij de Multimedia Contest van de World Press Photo nog geen onderscheid in categorieën, dit jaar is de wedstrijd verder geëvalueerd en telt deze er drie: online short, online feature en interactive documentary. In tegenstelling tot vorig jaar en tot de fotocompetitie van WPP is er geen algemeen winnaar.

Online short

In de categorie online short gaat de eerste prijs naar Pep Bonet van Noor Images, met de vijf minuten durende documentaire 'Into the Shadows'. Deze video vertelt het verhaal van immigranten die massaal naar Johannesburg trekken, opzoek naar een beter leven. Helaas blijkt dat zelden wat ze vinden. Hoewel Bonet het videowerk op zich nam, heeft hij voor de productie zelf hulp gehad van een een producer en een editor.

Online feature

Daar de video's in de categorie online short tussen de vier en vijf en een beetje minuten duren, verwacht je bij online feature langere docu's. Zogenaamd 'feature lenght'. Dat blijkt niet helemaal waar, want zowel de eerste als tweede prijs in die categorie hebben een speeltijd van zo'n zesenhalve minuut. Alleen de docu die de derde prijs wint, 'Dream on Freewheels', heeft een significant langere speeltijd. De eerste prijs gaat naar 'Too Young to Wed', gemaakt door een team van ruim twaalf personen.

Interactive documentary

In de categorie interactive documentary zien we projecten die meer zijn dan een combinatie van fotografie en video. Zo kun je op de website van het winnende project 'Alma, a Tale of Violence' verschillende modules bekijken en artikelen lezen. Er is zelfs een forum waar je via social media met anderen over het project kunt praten.

WPP
Een van de modules op de website van het project 'Alma, a Tale of Violence'. De documentaire vertelt het verhaal van een vrouw die zich losrukt uit het uiterst geweldadige bendeleven in Guatemala.

Meer fotografie

De winnaars van dit jaar vormen een interessant palet aan multimediale projecten, waarbij de nadruk overigens iets meer op fotografie lijkt te liggen dan vorig jaar. Het verschil tussen online short en online feature is nog wat onduidelijk, maar de verhalen zijn prachtig.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse