William Eggleston - Before Color

Jasper van Bladel 2152 0
William Eggleston is wereldberoemd geworden met zijn kleurenfoto's. Dat hij ook in zwart-wit gewerkt heeft kwam een aantal jaar geleden aan het licht. Er verscheen een boek. Nu zijn die foto's te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

De tentoonstelling heet, net zoals het boek, 'Before Color' en toont veertig zwart-wit foto's die Eggleston in de jaren zestig maakte. Net zoals in zijn latere kleurenwerk zien we het alledaagse Amerika. Doodgewone situaties en plekken, meestal in en rond Memphis. Door zijn scherpe oog zijn het boeiende foto's. Naast het fotografische aspect tonen de beelden ook een schitterend tijdsbeeld van de jaren zestig in Amerika.


Foto © William Eggleston / Nederlands Fotomuseum

In de archieven

In de jaren zeventig ging Eggleston in kleur werken en kwamen zijn zwart-witte foto's in het archief terecht. Pas enkele jaren geleden werd ontdekt dat de fotograaf ook in zwart-wit heeft gewerkt, toen de foto's in zijn archieven terug werden gevonden.


Foto © William Eggleston / Nederlands Fotomuseum

Van 16 juni tot 26 augustus

De tentoonstelling 'Before Color' is van 16 juni tot 26 augustus 2012 te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper