Willem Diepraam schenkt oeuvre aan Rijksmuseum

Willem Diepraam schenkt ruim 800 foto's aan Rijksmuseum

Julian 3657 0
Fotograaf Willem Diepraam schenkt het Rijksmuseum ruim 800 van zijn eigen foto’s. Het gaat om de foto’s die hij maakte tussen 1960 en 2010 die zowel een beeld geven van Nederland in die periode als van Zuid-Europa, Suriname, de Antillen en Afrika.

De foto’s gaan onderdeel uitmaken van de fotocollectie van het Rijksmuseum en zullen na heropening van het museum (2013) in een overzicht worden tentoongesteld.

Diepraam: 'Het Rijksmuseum en ik hebben elkaar gekozen. Maar ik had geen betere plek kunnen bedenken. Het museum van Nederland is solide, het loopt niet achter de waan van de dag aan. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik voel me daar het veiligst.'

Foto: Willem Diepraam
Foto © Willem Diepraam - Paramaribo, 1973

Rijke aanwinst

De foto’s van Willem Diepraam vormen een rijke aanwinst, aldus het persbericht van het Rijksmuseum. Het belangrijkst is de verwerving van het werk dat hij maakte in de jaren ’70 , ’80 en '90. Voor het weekblad Vrij Nederland reisde Diepraam naar Griekenland en Portugal om daar de afloop van dictatoriale regimes vast te leggen. Daarnaast maakte hij bij interviews prachtige portretten van Nederlandse en buitenlandse politici, filosofen en schrijvers.

Foto: Willem Diepraam
Foto © Willem Diepraam - Noord-Holland, 1976

Omzwervingen

In het midden van de jaren zeventig was Diepraam in Suriname werkzaam (voorafgaand en rondom de onafhankelijkheid in 1975) en in de Antillen (1973-1978). Vanaf de jaren ‘80 trok hij door de Sahellanden, onder andere Mali, Senegal en Oeganda. In Zuid-Amerika werkte hij in Nicaragua (begin jaren 80) en Lima, Peru (1994) aan reportages. Deze omzwervingen resulteerden in een belangrijke reeks fotoboeken zoals Frimangron, the Dutch Caribbean, Sahel, Lima en Landschap aan Zee (1995). Op dit moment werkt hij aan een uitgave van zijn kleurenwerk.

Foto: Willem Diepraam
Foto © Willem Diepraam - Jerry Hall, Parijs 1975

Persoonlijke richting

Willem Diepraam begon als fotojournalist maar ontwikkelde zich tot een fotograaf/kunstenaar die steeds meer een persoonlijke richting insloeg. Hij begon in de jaren ’70 foto’s van collega-fotografen uit 19de en 20ste eeuw te verzamelen in een zoektocht naar de geschiedenis van de fotografie én naar de essentie van zijn eigen fotografische werk. ‘Als ik iets tegenkwam dat fotografisch interessant leek, dan probeerde ik dat uit en maakte er het best bereikbare van. Of ik nu met twee benen in de modder stond of in een studioachtige omgeving, of de situatie chaotisch was of stil, het was voor mij eigenlijk altijd hetzelfde. Ik probeerde steeds min of meer bewust elementen uit de realiteit bij elkaar te brengen die interessante associaties opleverden’.

Foto: Willem Diepraam
Foto © Willem Diepraam - Mali, 1981

Meer foto's

Op de website van het Rijksmuseum is een kleine presentatie van de schenking van Willem Diepraam te zien.