Wildlife Photographer of the Year moet titel inleveren

Julian 780 0
José Luis Rodriguez, Wildlife Photographer of the Year 2009, moet zijn titel inleveren. De jury zegt bewijs te hebben dat de gefotografeerde wolf een tam dier is, dat ingehuurd kan worden als ‘model’.

De Spaanse fotograaf won de Wildlife Photographer of the Year award met een foto van een Iberische wolf die over een hek springt. De foto kwam in opspraak, volgens een Fins tijdschrift is de gefotografeerde wolf niet wild, maar een tam dier dat in een Spaans natuurpark leeft.

Foto’s van tamme dieren mogen wel ingezonden worden, maar dit moet bij de inzending vermeld worden. Deze foto’s maken ook minder kans op de prijs. Volgens de fotograaf ging het daadwerkelijk om een wild exemplaar.

De wedstrijdorganisatie nam de zaak in onderzoek en heeft nu een officieel statement naar buiten gebracht: José Luis Rodriguez moet zijn prijs inleveren. De jury zegt de zaak uitgebreid bekeken te hebben en heeft onder andere professionals ingeschakeld die regelmatig wolven fotograferen. De conclusie luid dat de gefotografeerde wolf niet alleen tam is, maar waarschijnlijk een ‘modeldier’ is, dat ingehuurd kan worden. Het gebruik van dergelijke dieren voor de wedstrijd is niet toegestaan. Op grond daarvan is de inzending gediskwalificeerd.

Momenteel reist de expositie met winnende foto’s de wereld over, de foto van José Luis Rodríguez wordt verwijderd uit de tentoonstelling. In Nederland is de tentoonstelling tot 18 maart te zien in het Museon te Den Haag.

De fotograaf ontkent in alle toonaarden dat de gefotografeerde wolf een modeldier is.