Wikipedia roept hulp in van amateurfotografen

Julian 1322 0
Wikipedia heeft een tekort aan licentievrije foto’s van kunstvoorwerpen uit Nederlandse musea. Het ‘Wiki loves art/NL’ project moet daar met de hulp van amateurfotografen verandering in brengen. De tien beste foto’s worden beloond met een prijs.

In juni doen meer dan 30 musea verspreid over heel Nederland mee aan het evenement Wiki loves art/NL. Gedurende de maand worden de museumbezoekers opgeroepen om speciaal geselecteerde collectiestukken te fotograferen.

Het is de bedoeling dat je de foto’s vervolgens onder een Creative Commons licentie op flickr plaatst. Hiervoor is een speciale wikilovesart-groep in het leven geroepen. De foto’s kunnen dan vervolgens op Wikipedia gebruikt worden bij artikelen over de betreffende musea en kunstwerken. Om de museumbezoeker en amateurfotograaf te motiveren mee te doen aan het project, beloont de organisatie de tien beste inzendingen met een prijs.
 
Wiki loves art/NL is een vervolg op een soortgelijk project in de VS en het VK in februari van dit jaar. Daar deden 15 musea mee, wat meer dan 10.000 foto’s opleverde.

De deelnemende musea hebben hun collectie doorzocht op werken waarvan de auteursrechtelijke status het toestaat om foto's onder een Creative Commons licentie te publiceren. Op www.wikilovesart.nl vind je een overzicht van alle musea en hun te fotograferen collectie.