Wijst patent op langverwachte compacte systeemcamera van Canon?

jesse kraal 2449 0
Op de Japanse Egami-blog is een patent verschenen voor een 18-45mm f/3.5-5.6. Een kitlens voor een compacte syteemcamera? Er zijn echter wat vreemde dingen aan de hand met het objectief, bijvoorbeeld een extreem kleine afstand tussen de sensor en het achterste element.

Ondanks de presentatie van de Powershot G1X heeft Canon geen echte concurrent voor Sony NEX'en, Olympus PEN's en andere csc's. Zeker nu in het laatste kwartaal van 2011 de helft van de verkochte camera's met verwisselbare objectieven in Japan uit csc's bestaat, lijkt Canon niet achter te kunnen blijven. Wij, en met ons vele anderen, verwachten dan ook dat Canon met een eigen compacte systeemcamera gaat komen.

Compact objectief

Een eind 2010 gedeponeerd patent zou kunnen wijzen op de ontwikkeling van zo'n csc. Het gaat om een ontwerp voor een 18-45mm f/3.5-5.6, geschikt voor camera's met een aps-c-sensor. Doordat het bereik wat korter is dan die van de 18-55mm-kitobjectieven van de dslr's, zou het objectief ook wat compacter kunnen blijven. Bij een kleine camera wil je nu eenmaal niet een groot en log objectief.

Canon 18-45mm
Het ontwerp voor de 18-45mm is bijzonder door de korte afstand tot de sensor (rechts) en de bijzondere constructie met een biconcaaf frontelement (links)

Extreem dicht op de sensor

Nu kan een objectief bij een compacte systeemcamera dichter op de sensor zitten, er hoeft immers geen spiegel tussen het objectief en de sensor te zitten. Bij een Canon dslr is die afstand minstens 44 millimeter. Volgens het patent bevindt zich tussen het achterste element en de sensor echter maar 0,5 millimeter. Deze afstand is wel erg kort en zou een grote technische uitdaging betekenen.

Canon 18-55mm
Het ontwerp van de 18-55mm valt niet te vergelijken met dat uit het patent.

Bijzonder ontwerp

Het lensontwerp is dan ook allesbehalve conventioneel. Zo is het frontelement biconcaaf, ofwel dubbelhol. Bij een Canon 18-55mm is het frontelement planoconvex, ofwel bol aan de ene zijde en vlak aan de andere kant. Aan de achterzijde bevindt zich een groot element, wat aan beide zijden compleet vlak lijkt te zijn.

Canon G1X
Ook het lensontwerp van de Canon Powershot G1 X is vrij conservatief

Speculeren

Gezien de datum waarop het patent gedeponeerd is, 24 juli 2010, zou het patent ook een ontwerp voor de Powershot G1 X geweest kunnen zijn. Het ontwerp van het objectief van deze camera, lijkt echter in niets op dat van het patent. Daarnaast heeft de G1 X een mechanische sluiter, iets wat met het ontwerp uit het patent onmogelijk lijkt. Tenzij Canon een 'ouderwetse' centraalsluiter ín het objectief verwerkt, zoals dat onder andere bij Hasselblad-objectieven het geval is. De tijd zal leren of dit bijzondere ontwerp ooit op een camera gaan terugzien.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse