WielerSportCultuur – Stephan Vanfleteren

Redactie 1306 0
Enkele dagen voordat de Tour de France van start gaat in Rotterdam opent in tentoonstellings­ruimte LP II, naast het Nederlands Fotomuseum, de tentoonstelling WielerSportCultuur van Stephan Vanfleteren.

De fototentoonstelling gaat over het fenomeen van de ‘Flandrien’: een wielrenner die een wielerwedstrijd hard maakt door voortdurend te kiezen voor de aanval en te blijven rijden totdat hij oververmoeid de streep bereikt. De ruim zestig foto's van Vanfleteren zijn voor de tentoonstelling gecombineerd met poëzie van 25 vooraanstaande Vlaamse en Nederlandse dichters. Tevens zullen er originele wielertricots en andere objecten te zien zijn.

Vanfleteren

Stephan Vanfleteren belicht met zijn camera de uiteenlopende aspecten  van het Vlaamse wielerleven. Hij vereeuwigde onder andere wielericonen als Rik Van Steenbergen, Briek Schotte,  Eddy Merckx en  Sven Nys. Het decor voor de meeste foto’s zijn de overbekende plekjes in de Vlaamse Ardennen, waar veel wielerkoersen passeren en vele verhalen uit de wielergeschiedenis zijn geschreven.

De Pelsmaker

Het werk van Vanfleteren werd door voormalig VRT-sportjournalist Louis De Pelsmaeker gecombineerd met eerder gepubliceerde en nieuwe gedichten van Vlaamse, Nederlandse en Zuid-Afrikaanse auteurs. De selectie moet volgens de Pelsmaeker naadloos aanlsuiten bij de visie van Vanfleteren, maar geven volgens de samensteller ook een nieuwe dimensie aan de foto's. Er is werk van dichters als Hugo Claus, Freek de Jonge, Dimitri Verhulst en Ann Dhaenens. 

Met klok mee van linksboven: Eddy Merckx, Alberick ‘Briek’ Schotte, Rik Van Looy, Roger De
Vlaeminck, 2005 © Stephan Vanfleteren

Alberick ‘Briek’ Schotte, 2005 © Stephan Vanfleteren

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie