Wetenschappers onthullen geschiedenis eerste fotograaf

Redactie 588 0
Wetenschappers hopen een beter beeld te kunnen schetsen van het historische werk van de Fransman Joseph Nicéphore Niépce, die wordt beschouwt als 's werelds eerste fotograaf. Zij willen dit doen aan de hand van niet eerder gepubliceerd materiaal.

Niépce, een amateur-wetenschapper, maakt de eerste nog bestaande foto van wat natuur in 1826. Cruciaal hierbij was dat hij de foto niet alleen wist te ontwikkelen, maar hij deze ook wist te reproduceren. Er wordt geloofd dat de Fransman bijgedragen heeft aan Louis Daguerre's ontdekking van het fotografische procédé. Samen met de Britse uitvinder William Henry Fox Talbot staat Daguerre over het algemeen bekend als de grondlegger van de fotografie. 

Getty

Wetenschappers van het Getty Conservation Institute in Los Angeles zullen op 13 en 14 oktober aanstaande de resultaten van de wetenschappelijke analyse over Niépce's experimenten onthullen. Hierbij zullen ze zich focussen op drie platen die hij in 1827 meenam naar Engeland en waarover ze nu meer informatie hebben dan ooit eerder gedocumenteerd.

Interview

Het National Media Museum in Bradford had een interview met Dusan Stulik, een van de senior-wetenschappers van het Getty Conservation Institute.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie