WestLicht camera- en fotoveiling op 22 en 23 november

jesse kraal 2087 0
Voor de 24e keer organiseert WestLicht een cameraveiling, beroemd vanwege met name Leica-camera's die voor recordbedragen worden geveild. Ook deze keer zijn het met name de Leica's die voor de cijfers met veel nullen moeten zorgen. Een dag eerder vindt de fotoveiling plaats.

De gemiddelde cameraliefhebber zal het vakmanschap en oog voor traditie van Leica zeker kunnen waarderen, maar vermoedelijk ook met gefronste wenkbrouwen kijken naar de bedragen die voor 'bijzondere' exemplaren worden neergeteld. Ook nu weer zijn het vooral Leica-camera's die in de vooraankondiging worden gezien als de topstukken die voor hoge bedragen het veilinghuis zullen verlaten.

Westlicht

Bijzondere serienummers

Bij de veiling worden zowel de halfmiljoenste als miljoenste Leica aangeboden, waarvoor de verwachtingen uiteenlopen van respectievelijk 200.000 tot 250.000 euro en 400.000 tot 500.000 euro. Daar kun je behoorlijk wat Leica IIIf's en M3's voor kopen met een minder bijzonder serienummer.

Dong Feng

Doe ons maar de Dong Feng Hasselblad-kloon, ontwikkeld onder toeziend oog van de vierde vrouw van Mao Zedong, met het doel beter te zijn dan het voorbeeld: de Hasselblad 500c. Zo was de maximale flitssynchronisatietijd bijvoorbeeld 1/1000s in plaats van 1/500s, zij het alleen bij f/4 of groter. Voor deze camera, waarschijnlijk zelfs het eerste exemplaar ooit gemaakt, wordt vermoedelijk afgehamerd tussen de 20.000 en 25.000 euro.

Fotoveiling

Bij de fotoveiling lijken de beroemde foto's vooral latere afdrukken en geen zogenaamde 'vintage prints'. Om voor die onder verzamelaars gewilde term in aanmerking te komen, moet een afdruk in hetzelfde jaar zijn gemaakt als de opname. Een van de bekendste foto's is waarschijnlijk 'Le Peintre de la Tour Eiffel' van Marc Riboud. Naar verwachting gaat deze foto tussen de 7000 en 8000 euro opbrengen.

Riboud

Catalogus

Vier tot vijf weken voor de veiling wordt de volledige lijst met te verkopen camera's en foto's online gezet, de catalogus in boekvorm kost 30 euro per veiling of 50 euro voor een set.

Nikon NASA
Mocht je bij Sir Richard Branson al een ruimtereis hebben geboekt, met deze voor de NASA aangepaste Nikon F3 maak je je vakantiekiekjes in stijl! Bieden begint bij 26.000 euro, naar verwachting loopt de prijs op tot een bedrag tussen de 50.000 en 60.000 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse