Werkt Sony aan camera met vierkante fullframe-sensor?

Jasper van Bladel 3596 4
Is de vierkante foto aan een comeback bezig? Volgens geruchten zou Sony werken aan een digitale camera met een vierkante fullframe-sensor. Dat biedt een aantal voordelen, zoals een groter lichtgevoelig oppervlak van bijna acht procent.

Sony Alpha Rumors heeft van van diverse bronnen vernomen dat Sony een prototype klaar heeft liggen van een camera met een vierkante fullframe-sensor en een halfdoorlatende spiegel. De term 'vierkante fullframe-sensor' is echter niet helemaal duidelijk. 

Maat

De bronnen melden dat huidige fullframe-objectieven met A-vatting gewoon gebruikt kunnen worden met de camera, die codenaam A1S zou hebben. Dat kan twee dingen betekenen. Eén; de sensor is maximaal 30,5 x 30,5 millimeter groot. Dat is de grootst mogelijke uitsnede uit de beeldcirkel van huidige fullframe-objectieven. Twee; hij is groter, bijvoorbeeld 36 x 36 millimeter. Daaruit kan bijvoorbeeld een rechtopstaande (24 x 36 mm), liggende (36 x 24 mm) of vierkante (30,5 x 30,5 mm) crop gemaakt worden. 

Beeldcirkel

In de praktijk

Links zie je een cirkel die de beeldcirkel voorstelt. Kiest Sony voor een sensor van 36 x 36 millimeter, dan vallen de uiterste hoeken buiten beeld. Wel kun je in dat geval crops maken van bijvoorbeeld 36 x 24 millimeter of 30,5 x 30,5 millimeter. Het is ook mogelijk dat Sony een sensor gaat gebruiken die zelf 30,5 x 30,5 centimeter meet. Dat zijn de afmetingen waarop het oppervlak van de sensor zo groot mogelijk is, zonder dat er pixels buiten de beeldcirkel vallen.

Voordelen

Een vierkante sensor heeft een aantal voordelen. Een normale fullframe-sensor, die 36 x 24 millimeter groot is, heeft een sensoroppervlakte van 864 vierkante millimeter. Stel je voor dat de nieuwe sensor 30,5 bij 30,5 millimeter wordt, dan is de oppervlakte ruim 930 vierkante millimeter. Effectief heb je een sensoroppervlak dat zo'n acht procent groter is, extra ruimte die je kunt gebruiken voor een hogere resolutie of iets grotere pixels. Vierkante foto's hebben daarnaast geen orientatie, zoals liggende en staande foto's die wel hebben. Je hoeft je camera dus nooit te draaien, je maakt hoogstens een andere uitsnede op je computer. Daarmee wordt een batterijgreep ook overbodig.

Nog niet in de winkels

Volgens de geruchten heeft Sony een prototype liggen, de technici en boekhouders van Sony zullen moeten nagaan of een dergelijk revolutionair toestel commercieel interessant is.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Roy Bijster

Revolutionair toestal?
Eerlijk gezegd vind ik dat marketing taal. Dit concept bestaat al veel langer, het zij met grotere vlakken film (6x6 iemand?). Ansich een interessant concept om dit digitaal met een relatief kleine sensor te gaan doen, maar revolutionair? Nee.

afbeelding van Herrick Poelman

Los van het feit of het wel of niet revolutionair is heeft een toestel met een vierkante sensor (als de prijs fatsoenlijk is) wel mijn aandacht.

afbeelding van Anonymous

Komar komar komar! Graag!

afbeelding van RH Boks

Ik denk dat er een 36x36 sensor komt met de mogelijkheid een 4:5 of 5:4 uitsnede te maken van
35x28 of 28x36 met 36MP is de uitsnede nagenoeg zo groot als het oppervlak van de Leica S2,Pentax 645 en de Hasselblad H4-31 0f 40.
Er zullen voor het uiterste formaat een aantal (Zeiss) objectieven moeten komen voor optimale beeldcirkel. Alle bestaande objectieven kan men blijven gebruiken tot 24x36 of 30x30.

Nikon komt dan met hetzelfde concept in de D4X met dezelfde sensor en een aantal MX objectieven