Tot 17 september

Werk Sebastião Salgado nog tot 17 september in Nederlands Fotomuseum

Jasper van Bladel 700 0
Tot 17 september is het werk van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Het gaat om Genesis, een tentoonstelling die eerder in Londen en Parijs te zien was.

Het fotoproject Genesis is de magnum opus van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. Voor deze indrukwekkende fotoserie trok Salgado (Brazilië, 1944) ruim acht jaar lang de wereld over om wilde dieren en volkeren te fotograferen die ver van de moderne maatschappij leven. Genesis is een fotoproject van Bijbelse proporties. “Genesis verbeeldt de zoektocht naar de wereld zoals ze was, zoals ze zich ooit vormde en duizenden jaren lang bestond voor het moderne leven in een stroomversnelling raakte en ervoor zorgde dat we verwijderd raakten van de essentie van ons bestaan,” aldus Salgado. Het resultaat is een serie van 250 foto’s van natuur, dieren en mensen. Ijsbergen en gletsjers, walvissen, pinguïns, zeeolifanten en albatrossen: Salgado neemt de bezoeker mee op een avontuurlijke reis naar verre bestemmingen als Antarctica, Patagonië, Chili en de Falklandeilanden. Met dit fotoproject van Bijbelse proporties toont Salgado zich een ware meester in de zwart-wit fotografie. De subtiele variatie in tonen, het contrast tussen licht en donker doen denken aan het werk van oude meesters als Rembrandt.

Na London en Parijs is deze succesvolle tentoonstelling nu in Nederland. Nooit eerder is deze serie in Nederland getoond: Genesis beleeft in het Nederlands Fotomuseum een première. De expositie omvat meer dan tweehonderd spectaculaire zwart-wit foto’s en voert de kijker langs vijf geografische hoofdstukken: Planet South, Sanctuaries, Africa, Northern Spaces, Amazone en Pantanal. De tentoonstelling is samengesteld en vormgegeven door Lélia Wanick Salgado.

Sebastiao Salgado

Sebastião Salgado (Brazilië, 1944) bracht zijn jeugd door op een boerderij in Brazilië, waar zijn liefde en respect voor de natuur ontstond. Van jongs af aan was hij ook bijzonder geïntrigeerd door de grote invloed van de sociale economische omstandigheden op het leven van de mens. 

Salgado is beroemd geworden met zijn meeslepende zwart-wit foto’s die hun kracht ontlenen aan klassieke composities uit de kunstgeschiedenis. Zijn even esthetische als schokkende beelden van krioelende mensenmassa’s in de Braziliaanse goudmijnen doen niet onder voor de krankzinnige wereld van Jeroen Bosch. Maar ook staat Salgado bekend als een gedreven fotograaf die grote maatschappelijke onderwerpen aankaart in prestigieuze projecten waar hij jarenlang aan werkt. Zo fotografeerde hij arbeiders over de hele wereld in Workers (1993), een document van het verdwijnen van handwerk uit de westerse maatschappij, bracht hij een eerbetoon aan de massamigratie door onder meer hongersnood en natuurrampen in Migrations (2000) en legde mens en natuur vast in Genesis (2013). Steeds brengt hij daar lijvige fotoboeken bij uit. Salgado was van 1979 tot 1994 lid van Magnum Photos.

Foto: Sebastião Salgado / Amazonas images / Upper Xingu. Mato Grosso State. Brazil. 2005.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper