Wereldwijde campagne voor rechten fotograaf

Redactie 747 0
De rechten van fotografen in fotowedstrijden moeten beter beschermd worden, vindt Pro-Imaging. De Britse organisatie heeft een 'Bill of Rights'-campagne aangekondigd en wil daarmee steun werven van organisaties over de hele wereld.

De nieuwe campagne verdedigt de rechten van fotografen, maar ook die van muzikanten, filmmakers, schrijvers en andere kunstenaars. De verklaring waarin de rechten staan verwoord, is  volgens Pro-Imaging onafhankelijk en kan gebruikt worden door alle organisaties die affiniteit hebben met de belang­hebbenden.

De Bill of Rights moet een stevig handvest bieden met rechten waaraan kunstenaars zich kunnen vasthouden. Ook moet het een standaard zijn voor uitschrijvers van wedstrijden.

Brede steun

Er is al een lijst van bijna veertig nationale en internationale organisaties die de verklaring steunen, waaronder het British Institute of Professional Photography, de World Photography Organisation en de Nederlandse FotografenFederatie.

De FotografenFederatie heeft een model opgesteld voor wedstrijdvoorwaarden en komt met aanbevelingen voor organisatoren. De bedoeling daarvan is om uitschrijvers van wedstrijden te helpen om eerlijke wedstrijden te organiseren. Niet alleen voor de fotograaf, maar ook voor de organisator.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie