Wereldpremière Beatlemania in Nederland

Redactie 1380 0
Komend weekend kunnen Beatle-fans hun hart ophalen in zowel Amsterdam als Rotterdam. In beide steden wordt, respectievelijk op zaterdag en zondag, de tentoonstelling Beatlemania onthult bij V!P's International Art Galleries.

De opening vormt de wereldpremière voor de unieke fototentoonstelling. Deze is samen­gesteld uit foto's uit het enorme archief van de Britse krant The Daily Mirror. V!P's International Art Galleries kreeg twee jaar geleden het verzoek van de krant een plan in te dienen over hoe ze een tentoonstelling met archieffoto's van de Fab Four zouden vormgeven. Die eer hadden ze te danken aan het feit dat de galerie de afgelopen elf jaar is uitgegroeid tot één van de belangrijkste op het gebied van muziekfotografie.

Foto © The Daily Mirror Archive / Mirrorpix

Beatlemania

Beatlemania vormt een reizende tentoonstelling met honderd foto's van de Beatles. Die titel werd eigenlijk al in 1963 bedacht door een journalist van The Daily Mirror en is tot op heden blijven hangen. Samen met collega's volgde hij de popgroep van dichtbij en daarmee hun 'rise to fame' en uiteindelijk wereldroem. Het resultaat van hun werk is een in woord en beeld gevat verhaal van de turbulente carrière van het viertal, zowel on- als offstage. Volgens de samenstellers maken de foto's voelbaar hoe het was om te leven in de Beatlemania.

Reizende tentoonstelling

Na Amsterdam en Rotterdam zal de tentoonstelling dan haar weg vervolgen naar veertig andere, internationale galerieën in onder andere Londen, Parijs en Berlijn, maar ook in Beijing, Tokyo en Sao Paulo. De Schotse auteur Richard Havers heeft ter gelegenheid van de tentoonstelling een boek samengesteld met de gebruikte foto's, voorzien van achtergrondinformatie.

De opening van Beatlemania vindt in Amsterdam plaats op zaterdagmiddag 11 december om 16.00 uur en in Rotterdam op zondagmiddag 12 december, zelfde tijd. Daarna is de tentoonstelling nog tot 30 januari te zien bij V!P's International Art Galleries.

Foto © The Daily Mirror Archive / Mirrorpix

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie