Wereld Aids Dag – Mapplethorpe: Look At The Pictures

Peter Guldenpfennig 1226 0
Het werk van de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe wordt weleens omschreven als shockfotografie, maar dat geeft aan wie de artiest is die Mapplethorpe eigenlijk was.

Robert Mapplethorpe

Mapplethorpe: controversieel en shockerend 

Hoewel Mapplethorpe een breed scala aan onderwerpen fotografeerde, staat hij toch het meest bekend als de fotograaf die (onbedoeld) censuur in de kunsten aan de kaak stelde. Dit dankzij enkele expliciete fotoseries waarin hij ondermeer de underground BDSM-scene van New York vastlegde.

Mapplethorpe fotografeerde voornamelijk in zwart-wit, met slechts een enkele uitstap in kleur. De fotograaf overleed in 1989 aan de gevolgen van Aids.

Mapplethorpe: Look At The Pictures

Over het leven en werk van Mapplethorpe is een documentaire gemaakt door HBO, Mapplethorpe: Look At The Pictures. De documentaire is geregisseerd door  Fenton Bailey en Randy Barbato, en wordt vandaag, op Wereld Aids Dag, uitgezonden op NPO 2 in Het Uur van de Wolf. Hoewel de documentaire over het algemeen goed ontvangen word, is een veelgehoorde klacht de dat de focus in Look At The Pictures vooral op zijn seksleven ligt. Een vreemde klacht, want zoals Jack Fritscher, oud-hoofdredacteur van fetish-magazine Drummer waaraan Mapplethorpe regelmatig aan bijdroeg, memoreert in Pentiment for Robert Mapplethorpe: ‘”Je moet leven naar hetgeen je opschrijft”, vertelde hij [Mapplethorpe] mij. ‘Ik toon mijn sexuele kinks op film. We voelen de katholieke noodzaak om te biechten.”’

Mapplethorpe: Look At The Pictures wordt vanavond uitgezonden op NPO 2 om 22:55 uur.

Lees ook: Documentaire Robert Mapplethorpe op NPO2 

afbeelding van Peter Guldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Peter