Wendy van Santen over de Fotoacademie

Redactie 3213 0
In de rubriek Exposure laten we wekelijks iemand aan het woord over zijn of haar foto’s. Deze week verteld de 27-jarige Wendy van Santen uit Amsterdam over een serie die ze maakte voor de fotoacademie.

Wendy van Santen

 
Fotografie is mijn passie, ik ben er anderhalf jaar geleden mee begonnen en ben er sindsdien intensief mee bezig. Afgelopen januari heb ik de basisopleiding van de Fotoacademie afgerond. Het leuke aan de Fotoacademie is dat je er enorm uitgedaagd wordt. Niet alleen leer je veel over techniek en theorie, maar je krijgt ook veel praktijkopdrachten mee. Hiervoor bedenk je zelf een concept waarna je vervolgens de verschillende technieken toe gaat passen. Photoshop vormt ook een belangrijk onderdeel van de basisopleiding. Je leert de basistechnieken voor het gebruik van deze digitale doka. Iedere opdracht wordt streng maar rechtvaardig beoordeeld. Je mag tijdens de basisopleiding alleen in RAW fotograferen en niet in kleur. Door het gebruik van zwart/wit wordt je gedwongen beter naar je composities te kijken en naar het contrast binnen de foto.

Opleiding
In september ga ik door met de deeltijd vakopleiding, zodat ik mij verder kan ontwikkelen. Deze intensieve opleiding duurt nog 3 tot 4 jaar. Tijdens de opleiding maak je kennis met allerlei soorten fotografie. Van modefotografie tot documentaire fotografie. Het lijkt mij erg leuk om mijzelf op alle fotografische vlakken verder te ontwikkelen, om zo te ontdekken welke vorm van fotografie mij het meest ligt. Ik sta te popelen om te starten met de opleiding. In het dagelijks leven werk ik daarnaast als projectmanager bij een reclame consultancy in Amsterdam.

Camera
Ik begon met de Nikon D50 maar ben recentelijk overgestapt naar een Canon EOS 40D met een 1-85mm F/4-5.6 IS USM objectief en een Sigma 70-300mm F/4-5.6 telelens. Een camera die uitstekend bevalt, vanwege zijn vele technische mogelijkheden. Het liefst gebruik ik een groothoek objectief. In mijn composities probeer ik altijd te zoeken naar een zekere eenvoud en balans, zodat ieder element op de foto zo goed mogelijk tot zijn recht komt.


Meer foto’s van Wendy van Santen vind je op Flickr


 

 

De serie
De eerste opdracht die ik kreeg was: ‘Breng je leefomgeving in beeld op een creatieve manier’. Dit heeft geresulteerd in deze serie. Ik heb ervoor gekozen om op de beelden telkens maar een deel van mijzelf te laten zien in mijn leefomgeving. Aan de hand daarvan kan de kijker dan zelf invullen wat voor persoon ik ben.

Beeld 1


Bij het Amstel Business Park maak ik geregeld een wandeling over de dijk tijdens mijn pauze. Ik heb de camera op een statief gezet. De foto heb ik gemaakt met een afstandsbediening, net als alle andere foto’s in de serie. Ik heb geprobeerd het beeld dynamisch te maken en een sterke dieptewerking te creëren door keuze van dit specifieke standpunt en lijnvoering.

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie