Welke drone past bij mij?

Welke drone past bij mij?

Dre de Man 1799 0
De markt voor drones is nog erg in ontwikkeling. Het grootste deel van de markt betreft drones die niet zo interessant zijn voor wie goede foto’s wil maken, omdat ze óf niet eens een camera hebben, óf een camera van slechte kwaliteit. We stellen je enkele opties voor.

Omdat op zeer korte termijn in Nederland drones van meer dan vier kilo alleen met een zeer dure licentie te vliegen zijn, blijven er drie categorieën over:

  • Drones met ingebouwde camera met een 1”of m43-sensor met een startgewicht incl. camera onder de vier kilo
  • Drones waar een systeemcamera of reflexcamera aan bevestigd kan worden met een startgewicht incl. camera onder de vier kilo

Drones met ingebouwde camera met kleine sensor

De meest populaire vertegenwoordiger is de DJI Phantom-serie. Deze is interessant vanwege de prijs en de integratie van fotofuncties binnen de afstandsbediening. Voornaamste nadelen van de Phantom-serie: het is een quadcopter. Het duurste model, de Phantom 4, heeft obstacle avoidance techniek maar deze is beperkt in zijn mogelijkheden. Vliegeigenschappen en prijs zijn goed maar niet meer zonder serieuze concurrentie. Prijzen: tussen € 750,- (met gimbal voor GoPro) en 1399,- (Phantom 4 met camera en gimbal).

Yuneec Typhoon H

Grootste en meeste interessante concurrent van DJI is Yuneec (met dochterondernemingen). Yuneec heeft net de Typhoon H geïntroduceerd. Volgens Yuneec zelf is het een toestel met Inspire-eigenschappen voor de prijs van een Phantom. Dat is niet helemaal waar, maar wel ten dele. Allereerst is het een hexacopter, die in geval van nood met vijf of zelfs vier rotoren kan vliegen. Dat maakt hem een stuk veiliger dan een Phantom. Dan is hij inklapbaar en heeft hij een inklapbaar landingsgestel. Ook Yuneec maakt gebruik van obstacle avoidance techniek. Deze werkt standaard alleen met sonar, maar op aanvraag met techniek van Intel die veel geavanceerder is dan die van DJI. Een nadeel voor velen is dat de camera een 14mm-equivalent objectief heeft. De prijs is iets lager dan die van de Phantom 4.

Drones met ingebouwde camera met 1” of m43-sensor met een startgewicht incl. camera onder de vier kilo

DJI Inspire Pro

Tot nu toe bestond deze categorie uit één drone: DJI Inspire Pro. De Inspire was bij introductie een kleine sensatie, de eerste drone met obstacle avoidance techniek en (spoedig daarop) met een goede geïntegreerde camera. Met de m/43 camera kunnen nu vier objectieven gecombineerd worden: de Olympus 12mm f/2.0 , Olympus 45mm f/1.8, Olympus 14-42mm f/3.5-5.6 EZ en de DJI MFT 15mm f/1.7. Het zullen er langzaam meer worden, maar de gimbal moet afgestemd worden op het gewicht van het objectief. De prijs bedraag ca. € 4400,- met gimbal, afstandsbediening, video downlink, m43-camera en gimbal. Nadeel is onder meer de vliegtijd die officieel 15 minuten bedraagt (18 met extra accu) maar in de praktijk uiteraard minder.

PowerVision PowerEye

Een andere optie is de PowerVision PowerEye. De levering begint rond de tijd dat dit magazine van de persen rolt. Het is een directe concurrent van de DJI Inspire Pro. Hij heeft net als de Inspire obstacle avoidance techniek, waarschijnlijk van Intel. Verder heeft de PowerEye een vrijwel identiek camera/gimbal-systeem als de Inspire. Ook hier dus de mogelijkheid om genoemde m4/3-objectiven aan te sluiten en geïntegreerde fotografiemogelijkheden in de zender/afstandsbediening. Een tweede 4K m4/3-camera kan tevens over een extra infarood-mogelijkheid beschikken. Verder beschikt de drone over twee camera’s: één camera voor de piloot, en een tweede camera voor het maken van de gewenste foto’s of filmopnamen. Ideaal voor het werken met een piloot en een filmer/fotograaf. De vliegtijd is 29,5 minuut met camera. De prijs zal ongeveer vergelijkbaar worden met die van de DJI Inspire Pro, dus tussen de vier en vijfduizend euro.

Drones waar een systeemcamera of reflexcamera aan bevestigd kan worden met een startgewicht incl. camera onder de vier kilo

Dit is fotografisch gezien de meest interessante categorie. Deze categorie bestaat op het moment helaas uit maar één serieus merk, Mikrokopter. Het relatief geringe gewicht van hun drones komt voort uit de skeletachtige opbouw in combinatie met een slimme keuze van motoren, propellers en accu’s. Misschien niet mooi, maar dat biedt ook het voordeel dat zo’n drone heel gemakkelijk aan te passen is en in geval van een crash goedkoop zelf gerepareerd kan worden. De goedkoopste oplossing is de Mikrokopter Easy Okto V3. Je moet wel een paar uurtjes uittrekken om hem in elkaar te zetten. Dat levert dan wel voor ca. € 2200,- een drone op waar je vrijwel iedere camera/objectief-combinatie onder kunt hangen – en in Nederland tot ca. 1500 gram onder mag hangen. De vliegtijd (afhankelijk van accucombinatie en lading) bedraagt tussen de 40 min met een GoPro tot 18 min bij een camera- objectiefcombinatie van 1500 gram. 

Kijk hier voor welke regels er gelden als je met een drone wilt gaan vliegen

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre