Weekend van het Fotoboek 2010

Julian 525 0
Op zaterdag 6 en zondag 7 februari staat het Nederlands Fotomuseum wederom in het teken van het fotoboek. In deze 2010-editie van het Weekend van het Fotoboek staat verhalen vertellen centraal.

Het programma omvat interviews, gesprekken, een (antiquarische) fotoboekenmarkt en pitches, waarin jonge fotografen hun plannen voor publicaties aan experts ter beoordeling kunnen voorleggen. Bekende namen uit de internationale fotografiewereld en jong opkomend talent verlenen hun medewerking aan dit jaarlijks terugkerende evenement. Met dit jaar onder andere een lezing en workshop door de bekende Britse fotograaf Julian Germain, met fotograaf Theo Baart in een van de expertpanels en met interviews met de jonge fotografen Petra Stavast en Willem Popelier en verzamelaar Erik Kessels.

Kunstenaars & CO organiseert de voorbereidende workshop ‘Het fotoboek: Publiceren en Presenteren’ voorafgaand aan het Weekend. Het Fonds BKVB heeft zich aangesloten bij het Weekend en biedt nu voor het eerst fotografen de mogelijkheid mondeling hun publicatieaanvraag te presenteren.


Verhalen vertellen

Het fotoboek is een niet weg te denken medium voor de fotograaf om een verhaal te vertellen. Opmerkelijk vaak is dat het levensverhaal van de fotograaf zelf. De blik richt zich op de eigen jeugd, het gezinsleven, het landschap uit zijn herinnering. De fotograaf doet een beroep op zijn geheugen en gebruikt naast zijn eigen camera ook familiekiekjes. In andere gevallen richt de blik zich juist naar buiten en stuit de fotograaf op de intieme wereld van een onbekende. Een wereld die nog moet worden ontdekt en die met beelden en tekst wordt gereconstrueerd. Feit en fictie vullen elkaar aan. Een nieuw verhaal ontstaat met in de hoofdrol tot dan toe onbekende personen. Het vertellen van verhalen over ervaringen en zaken uit het verleden, het is een manier om te herinneren.

Fotoboekaanvraag indienen

Tijdens het Weekend van het Fotoboek wil het Fonds BKVB bij wijze van uitzondering en experiment, vooral jonge (documentaire) fotografen, een kans bieden om hun aanvraag mondeling toe te lichten. Het Fonds BKVB biedt deze mogelijkheid eenmalig aan maximaal twaalf fotografen. Deze presentaties zelf zijn niet openbaar en vinden plaats op zaterdag 6 februari in het Nederlands Fotomuseum. De deadline voor het aanmelden van een aanvraag is vrijdag 22 januari 2010. Meer informatie op fondsbkvb.nl.

Toegangskaarten

Kaarten zijn te bestellen via de webshop van het Nederlands Fotomuseum. Een dagkaart kost 25 euro, studenten en jaarkaarthouders betalen €12,50. Een weekendkaart kost 40 euro of 20 euro voor studenten en jaarkaarthouders. Alle kaarten zijn inclusief borrel en entree tot het Nederlands Fotomuseum.