Weekend in het teken van collodiumfotografie

Jasper van Bladel 3384 1
Fotograaf Alex Timmermans organiseert, in samenwerking met de Fotoacademie, op 14 en 15 april het European Collodion Weekend. Dat weekend staat in het teken van collodiumfotografie. Zaterdag de 14e is het ook open dag bij de Fotoacademie.

Tijdens het weekend kun je bij de Fotoacademie in Eindhoven terecht voor demonstraties en masterclasses over de speciale techniek. Onder andere de Amerikaanse fotograaf Luther Gerlach verzorgt masterclasses.

Tentoonstelling

Natuurlijk is er volop collodiumfotografie aanwezig in het betreffende weekend, maar ook daarvoor al. Vanaf 15 maart kun je bij de academie terecht voor een tentoonstelling met onder andere fotografie van Alexey Alexeev (RU), Mémé Bartels, Manon Navarro, Fabrice Pejout (FR), Alex Timmermans en Arjen Went (NL). Een van de fotografen, Alex Timmermans, is de organisator.


Links: Samy - Alex Timmermans; rechts: Gorgonne - Fabrice Pejout 

Zilver

Collodiumfotografie is een oude vorm van fotografie, die nog maar door enkele honderden fotografen over heel de wereld wordt gebruikt. De techniek staat ook wel bekend als 'natteplaatfotografie' en is in 1851 uitgevonden door Scott Archer. De direct positieve beelden zien er erg krachtig en contrastrijk uit. Dat komt deels door het gebruik van een laagje puur zilver. Collodiumfoto's zijn altijd erg warm van toon en uitstraling.


Foto: Tintype Studio, Went&Navarro

Open

Op de zaterdag van het European Collodion Weekend opent de Fotoacademie ook haar deuren voor de open dag. Je kunt er dan terecht met al je vragen over de opleiding, maar ook voor een proefles. En je kunt een portret van jezelf laten maken.

Kijk voor meer informatie op de site van de Fotoacademie. Ook kun je daar inschrijven op een masterclass van Luther Gerlach tijdens het European Collodion Weekend.

Collodiumfotografie in DIGIFOTO Pro

In DIGIFOTO Pro editie 3.2010 hebben we uitgebreid aandacht besteed aan collodiumfotografie. In een artikel van zeven pagina's geeft Alex Timmermans uitleg over zijn werk en het bijzondere proces. De editie is na te bestellen op onze website.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van alex timmermans

Bedankt voor deze plaatsing !

ter info: de masterclasses van Luther gGrlach zijn inmiddels helemaal volgeboekt.
Echter de andere aanwezige fotografen geven op zaterdag en op zondag doorlopend demonstraties welke vrij te bezoeken zijn !

Alex Timmermans
www.collodion-art.blogspot.com