Weekend fotofilmtip #4 - Finding Vivian Maier

Weekend fotofilmtip #4 - Finding Vivian Maier

Mark Moed 2285 1
Er zijn meer films over fotografen en fotografie dan je denkt. Met de ondertitel 'Films die elke fotograaf gezien moet hebben' geven we je elk weekend een fotofilmtip!

Hoe een op een veiling gekochte doos met negatieven leidde tot de ontdekking van de onbekende straatfotografe Vivian Maier die daarna werd beschouwd als een van de belangrijkste fotografen van de twintigste eeuw.

Bekroonde documentaire

De bekroonde documentaire Finding Vivian Maier is geproduceerd door John Maloof (zie onder) en Charlie Siskel. De film beschrijft de zoektocht naar het leven en de opnames van deze onbekende fotografe die als kindermeisje in Chicago werkte.

Weekend fotofilmtip #4 - Finding Vivian Maier
Een van de vele zelfportretten van Vivian Maier

Doos met negatieven

John Maloof wilde een boek schrijven over de historie van zijn woonwijk in Chicago. Om aan voldoende foto's voor het boek te komen, bezocht hij antiekwinkels en veilingen. Hij kocht in 2007 een doos met oude negatieven die in de Chicago gemaakt waren. Min of meer op de gok betaalde hij er vierhonderd dollar voor.

Weekend fotofilmtip #4 - Finding Vivian Maier

Onbekende fotografe

Thuisgekomen bleken de negatieven geen bruikbaar beeldmateriaal voor zijn boek te bevatten, waarna hij de doos op de plank zette. Toen het boek klaar was, ging hij toch een aantal van de negatieven scannen. De doos bleek een deel van het archief van de (toen nog) onbekende fotografe Vivian Maier te bevatten. Hij raakte zo enthousiast door de kwaliteit van de historische opnamen dat hij zelf begon met fotografie.

Weekend fotofilmtip #4 - Finding Vivian Maier

Rolleiflex

John raakte steeds meer in de ban van de fotografie in het algemeen en van Vivian Maier in het bijzonder. Hij ging zelfs zo ver dat hij dezelfde camera kocht die Vivian Maier altijd gebruikte; een Rolleiflex TLR. Hij wist welke camera ze gebruikte omdat de fotografe vaak zelfportretten in bijvoorbeeld spiegelende winkelruiten maakte.

Weekend fotofilmtip #4 - Finding Vivian Maier

100.000 negatieven

John slaagde er in om bijna het gehele archief te achterhalen en aan te schaffen. Het bestond uiteindelijk uit 100.000 negatieven, 300 afdrukken en honderden filmfragmenten en geluidsopnamen. Na een blog op Flickr ('What do I do with this stuff?) barste de storm los. Iedereen wilde alles weten over deze onbekende fotografe die in 2009 is overleden. Wie was Vivian Maier?

Weekend fotofilmtip #4 - Finding Vivian Maier

Wie was Vivian Maier?

Vivian Maier (1926-2009) was een vrouw van Frans-Hongaarse afkomst, geboren in New York maar opgegroeid in Frankrijk. Ze begon in haar woonplaats te fotograferen maar ze verhuisde in 1956 naar Chicago waar ze als kindermeisje ging werken. In haar vrije tijd fotografeerde ze op straat, maar ze liet haar foto's nooit aan iemand zien. Vivian beschikte over een donkere kamer waar ze haar films ontwikkelde en afdrukte.

Weekend fotofilmtip #4 - Finding Vivian Maier

Speurtocht

Ze fotografeerde tot in de jaren '90 en liet een archief van meer dan 100.000 opnamen na. Bovengenoemde onderzoeker John Maloof heeft er zijn levenswerk van gemaakt om alles over Vivian Maier te weten te komen. Na een intensieve speurtocht vond hij bij een voormalige werkgever van Vivian verschillende kasten met bezittingen van de fotografe, waaronder dozen met krantenknipsels, filmrolletjes en camera's.

Weekend fotofilmtip #4 - Finding Vivian Maier
Links de doka en rechts een aantal teruggevonden camera's van Vivian Maier.

Je kunt de film hier bekijken en er is ook een mooie website met veel interessante door Vivian Maier gemaakte foto's. 

Hier zie je de trailer van de documentaire 'Finding Vivian Maier'

 

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van Mark Mertens

IK heb deze documentaire al gezien. Hij was onlangs op de Belgische zender Canvas en je kon hem ook online bekijken op http://www.canvas.be/finding-vivian-maier. Ik ben nog steeds onder de indruk van deze straffe fotografe. Het is een onwaarschijnlijk verhaal! Zeker zien.