Wederom patenten voor Canon EF 24-70mm f/2.8L II

jesse kraal 2502 3
Een opvolger voor de uit 2002 stammende EF 24-70mm f/2.8L lijkt nu echt dichterbij te komen. Wederom is er een patent vrijgekomen, ditmaal met twee verschillende ontwerpen. Grootste afwezige is beeldstabilisatie.

Vorig jaar en eerder dit jaar verschenen er al diverse patenten voor een nieuwe high-end zoom van Canon. Nu is het weer raak met een nieuw patent met twee verschillende ontwerpen. Het grootste verschil met de vorige patenten zijn de asfersische elementen die in het ontwerp zijn meegenomen. Vier of zelfs vijf van deze elementen moeten zorgen voor een minimum aan lensfouten.

Beelstabilisatie

Een beeldstabilisator is wederom afwezig in het patent. Er zijn geruchten geweest dat de  Canon EF 24-70mm f/2.8L II een 'Image Stabiliser' zou krijgen, maar wellicht was dit meer gebaseerd op verlangen dan op feiten.

In- en uitzoomen

Het objectief blijft fysiek het het langste in de groothoekstand, terwijl het objectief korter wordt naarmate je inzoomt. Dit maakt de zonnekap van de 24-70mm effectiever. Bij het eerste ontwerp blijft de lengte van het objectief vrijwel hetzelfde als van de huidige variant, bij het tweede ontwerp is het objectief zowel bij volledig uitgezoomd als ingezoomd, ongeveer één centimeter langer.

Introductie

Het laatste patent is ingediend op 25 januari 2010 en op 4 augustus 2011 vrijgegeven. Als we kijken naar de recente Canon objectieven, dan zien we dat er tussen de zeven en twintig maanden tussen de ingediende patenten en de officiële introductie zit. Het is dan ook te verwachten dat een aankondiging voor de Canon EF 24-70 f/2.8L II niet al te lang meer op zich laat wachten.

Patent 24-70

Eén van de ontwerpen, zoals te zien in het meest recente patent.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Wim Wilmers

En wat zou er dan nog beter kunnen aan de 24-70 vraag ik me af ?

afbeelding van Jay1

De verkoopcijfers ;)

afbeelding van Patrick Bateman

Reaktie op Anoniem: een lens kan vaak beter.
En de 24-70 is nou niet Canon's beste lens...