Wat was jouw allereerste camera?

Wat was jouw allereerste camera?

Fabienne Keijzer 3783 19
Weet jij nog wat je allereerste camera was? Een wegwerpcamera, of misschien een point-and-shoot-model? En gebruikte je rolletjes of was het al digitaal? De eerste camera kan veel zeggen over een fotograaf. In deze video vertellen 10 topfotografen je over hun allereerste camera.

Allereerste camera 

Digital Photography Review heeft deze video gemaakt. In DPReview Asks vragen ze aan tien topfotografen wat hun allereerste camera was. Opvallend genoeg kan iedereen zijn of haar eerste camera precies herinneren.

Wat was jouw eerste camera en hoe kwam je eraan? Laat het ons weten!

Lees ook: De allereerste Nikon is te koop 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van Albert

Praktica MTL 3, een heerlijke camera waarmee ik de basis wetten van fotografie geleerd heb en die nu nog steeds kan/moet toepassen ook al heb ik nu een supermoderne Olympus OM-D E-M10 Mark II

afbeelding van Arend Bloemink

Adox, 1962.

afbeelding van Matt H. Imaging

Mijn eerste camera was een Vredeborch Felica. Gekregen van iemand in de familie die iets nieuws gekocht had. Deze camera gebruikt 120mm rolfilm met 6x6cm negatieven. Middenformaat dus. Als puber heb ik redelijk wat foto's gemaakt met deze camera. Tegenwoordig is deze camera populair bij mensen die zich bezighouden met lomografie. Ik heb de camera nog ergens liggen in een doos op zolder.

Mijn eerste digitale camera was een Konica Minolta DiMAGE A2. Ook die heb ik nog in bezit en af en toe wordt hij nog gebruikt, vooral door mijn echtgenote. Ze prefereert de A2 boven de Sony DSLT's die ik tegenwoordig gebruik vanwege het compacte formaat en het gewicht.

afbeelding van Ineke mout

Mijn eerste kamera was een pentax ME

afbeelding van Jan J Holvoet

Mijn eerste zelf gekochte camera was de Canon A1, maar ik ben overgetapt naar Nikon enkele jaren later wegens niet bruikbaar heid van lensen van de A1 naar de toenmalige opvolger van Canon.
Nadien Nikon F90X, Coolpix 8700, D200, D600 & D5300

afbeelding van Ruud Fokke

Mijn eerste camera was een Werra, gekregen van mijn opa toen ik 10 jaar was. Alles handmatig instellen was gewoon. Af en toe een rolletje krijgen van je ouders die je, volgens hun, er veel te snel doorheen draaide. Later ervaring opgedaan met ontwikkelen en afdrukken. Heb er nu nog profijt van na al die jaren. Heb nu een Nikon D750

afbeelding van Pascal Saliën

een Brownie Flash III op 120 rolfilm.

afbeelding van Frank Roelofs

Praktica Super TL2, Gekregen van mijn vader toen hij overstapte op een Pentax K1000

afbeelding van Roland Kars

Mijn eerste was een Canon FT-b.

afbeelding van Roland Kars

Mijn eerste was een Canon FT-b.

afbeelding van Angeline van Dijkhorst-Pichel

Mijn eerste camera was een tweedehands analoge NIKON-F spiegelreflexcamera met een 85 mm portretlens. Uiteraard nog met een kleinbeeld fotorolletje.
Een geweldige camera met een even geweldige portretlens. Ik heb er vele reportages mee gemaakt.

afbeelding van DaanO

Een Ricoh XR-1. Alles handmatig instellen. Met Pentax K-bajonet. In 1980.

afbeelding van Frans

Een Zeiss Ikon Box Tengor, welke ik nog steeds (in nieuwstaat) bezit, daarna Agfa 6x6 klapcamera, Ilford Sportsman, Pax, Zorki 6, Exa II, Exacta VX2, Leica M3, M4P en M6, Nikkormat, Nikon FM en FM2, Nikon FE, Nikon F90x, Sony Cybershot 707, Fuji S2 pro, Nikon D200, D300, D300s, D700, Mamiya 645, Mamiya RB 67, Hasselblad 500CM en 205TC en een Minox BL en Minox C; de meeste heb ik nog in mijn bezit inclusief de nodige objectieven en een collectie verzamelcamera's. Ik ben al jarenlang professioneel fotograaf.

afbeelding van Hans Bisschop

Kodak Instamatic

afbeelding van Marcel R.

Een AGFA matic pocket camera met een 110 film in cassette. Rits rats camera.

afbeelding van Eric Roelandts

Mijn eerste camera was een Yashica electro 35, denk 1972, voor zijn tijd een prachtig en degelijk toestel.

afbeelding van Anoniem

Canon Powershot G3 en daarna de Canon AE-1. Met die laatste genoot ik meer.

afbeelding van Rens Hubers

In 1980 kocht ik mijn eerste camera: de Nikon FM.
Daarmee maakte ik veel dia's zwart-wit foto's.

afbeelding van Fred Noomen

Mijn 1e camera (in 1960 !) was de Neoca een kleinbeeld spiegelreflex camera met ingebouwde afstandsmeter. Alle verdere instellingen moest je zelf doen. Dit merk, Neoca, is al enkele tientallen jaren verdwenen. Deze camera heb ik destijds gekocht bij de FOKA in Roterdam, een fotospeciaal zaak welke ooit in 1923 is gestart door Karel Albers. Maar deze zaak bestaat nog steeds en ook nog steeds op hetzelfde adres !