Wat kun je verwachten van PMA@CES 2012?

jesse kraal 1950 0
Naast de Photokina in Keulen is PMA in Las Vegas een van de belangrijkste beurzen op het gebied van fotografie. Veel fabrikanten grijpen de beurs dan ook aan om nieuwe producten te tonen. We nemen even met je door, wat je kunt verwachten van de PMA@CES.
PMA@CES

De PMA-beurs in Las Vegas was een jaarlijks terugkerend fenomeen maar werd vorig jaar gecanceld wegens een tekort aan exposanten. Dit jaar hebben ze de krachten gebundeld met de CES (Consumer Electronics Show) en belooft de PMA@CES weer een belangrijke beurs te worden. Er zit een behoorlijk aantal nieuwe camera's en objectieven aan te komen, we hebben er vast een aantal op een rijtje gezet.

Nikon

Op diverse sites gaan de geruchten de ronde dat we in de enkele resterende dagen voor de beurs kennis gaan maken met de Nikon D4. Nikon Rumors heeft meerdere uitnodigingen voor persbijeenkomsten weten te onderscheppen. Ook is er al een afbeelding opgedoken, waarvan zij geloven dat deze echt is. Naast de Nikon D4, wordt tevens een AF-S variant van de 85mm f/1.8 verwacht.

Nikon D4
Volgens Nikon Rumors is dit vrijwel zeker de Nikon D4

Fujifilm

Dat ze bij Fujifilm hard werken aan een camera met verwisselbare objectieven is een publiek geheim. Het ligt in de lijn der verwachting dat we deze camera op de PMA@CES voor het eerst mogen aanschouwen. Net als bij de X10, is er nog wat twijfel over de naam van de nieuwe camera. Zowel de benaming X1 als LX10 circuleren in het geruchtencircuit.

Voor de ongeduldigen, er zijn wederom foto's uitgelekt van de camera, dus we weten weer net iets beter hoe de camera eruit gaat zien. Voor het eerst is de sensor te zien. Het formaat is wat lastig in te schatten, maar de verhouding tussen de vatting en de sensor lijkt op die van de Sony NEX- en Samsung NX-modellen. We verwachten dan ook een aps-c-sensor of iets dat daar niet veel van afwijkt. Als Fujifilm de camera presenteert, dan verwachten we daarnaast ook ten minste twee objectieven voor dit systeem.

Fujfilm LX
Wederom zijn er foto's opgedoken van de nieuwe Fujifilm X1 of LX10

Panasonic

Naast de 14-42mm en de 45-175mm X-objectieven, heeft Panasonic al aangegeven dat er ook een 12-35mm en een 35-100mm komen. De eerste beelden liet de Japanse fabrikant al in augustus 2011 zien, dus we achten de tijd rijp voor een officiƫle presentatie van deze objectieven.

panasonic
Twee nieuwe X-objectieven, die al in augustus 2011 verschenen in een roadmap

Photo Rumors schat in dat er ook een kans is dat we de GH3 te zien gaan krijgen. De Panasonic GH2 gaat al weer zo'n anderhalf jaar mee. Voorganger GH1 moest ook ongeveer anderhalf jaar wachten op aflossing dus heel vreemd zou een aankondiging van de Panasonic GH3 niet zijn.

Samsung

Eerder deze week liet Samsung al een nieuwe compactcamera zien, maar volgens Photo Rumors hebben ze meer in petto. Ze durven met enige zekerheid te stellen dat er een opvolger voor de EX1 gepresenteerd gaat worden. Deze geavanceerde compactcamera opereert in de klasse van de Panasonic LX5 en Canon S100. Een andere Samsung die aan vervanging toe is, is de NX11. Ook daarvoor staat waarschijnlijk in Las Vegas een opvolger voor klaar, de Samsung NX20.

Overige fabrikanten

Of andere merken ook met nieuwe producten komen is nog niet bekend. Sigma toont waarschijnlijk een of meerdere objectieven voor compacte systeemcamera's en ook Sony komt misschien met iets nieuws. Ze hebben, net als Samsung en Panasonic, namelijk een persconferentie op maandag 9 januari gepland staan.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse