Wat komt er kijken bij een expositie?

Wat komt er kijken bij een expositie?

Nadja Geskus 793 0
Er is niets mooier dan jouw werk dat aan een muur hangt voor iedereen om te zien! Hoewel, het is natuurlijk nog gaver als je het dan ook nog weet te verkopen tijdens een expositie. Daar komt natuurlijk nog bij dat een expositie goed op je C.V. staat. Maar wat komt er nou eigenlijk allemaal kijken bij een expositie? Dat is misschien nog lastiger dan je denkt en kan ook een hoop geld kosten.

Opsturen

Veel galerieën maken goede promotie als zij een exposite geven. Het is dus verstandig om, als je ziet dat er werk voor een expositie gevraagd wordt, gelijk je werk in te sturen. Ook kun je verschillende galerieën benaderen met wat voor soort werk je maakt. Net als een open sollicitatie eigenlijk, geef je aan dat je graag een keer zou willen exposeren en graag hoort of er een mogelijkheid voor is. Toch werkt het het beste om je werk te sturen als ze werk nodig hebben.

Wat komt er kijken bij een expositie?

Uitnodiging

Op het moment dat je als kunstenaar wordt uitgenodigd om te exposeren, is de kans groot dat je nog geen werk klaar hebt liggen. Sterker nog, heb je überhaupt al een idee wat je wilt gaan exposeren? Misschien moet je nog een serie maken. De eerste stap is dus om te vragen wat er van je verwacht wordt. Vraag ook gelijk wat de mogelijkheden zijn. Denk aan eventuele beeldschermen of geluid wat je zou kunnen nodig hebben of de ophangmogelijkheden voor je foto’s.

Kosten

Exposities zijn niet goedkoop. Je kunt een uitnodiging krijgen om te exposeren, dat scheelt al aanzienlijk, want dan hoef je de ruimte niet te betalen. Maar als je alles zelf regelt, komen deze kosten er wel bij. Hoeveel beelden wil je laten zien op de expositie en hoe ga je die tonen? Worden het grote foto’s op alluminium? Of laat je kleine foto’s zien op papier in een lijst. De kosten verschillen natuurlijk behoorlijk! Maar je moet wel rekening houden met wat er het beste bij jouw werk past. Het gaat er natuurlijk om dat jij jouw werk op de best mogelijke manier laat zien.

Prijs van werk

Als je jouw werk wilt gaan verkopen, zul je er rekening mee moeten houden dat alle galerieën een commissie vragen. Wanneer je jouw werk een prijs gaat geven, moet je deze commissie natuurlijk wel meerekenen, zodat je straks niet op een lager bedrag uitkomt dan je wilde ontvangen. Bedenk dat je natuurlijk in elk geval de materiaalkosten eruit moet halen. Je moet natuurlijk geen verlies draaien! Ook kun je het aantal uren dat je in het werk hebt gestopt meerekenen. Maar let wel op, je bent (nog) geen wereldberoemde fotograaf. Ga dan ook geen duizenden euro’s vragen voor je werk, want dat schrikt mensen enorm af. Hoe groter jouw reputatie, hoe meer je kunt vragen.

Verzekering

Belangrijk is om na te gaan of de locatie jouw werk verzekerd voor schade of diefstal. Zo niet, is het zeer belangrijk om hier zelf voor te zorgen. Je kan waarschijnlijk niet 24/7 jouw werk in de gaten blijven houden, dus er kan altijd iets gebeuren! Ga natuurlijk wel even na of jouw werk het nodig heeft. Als de productiekosten erg laag zijn, is het misschien te duur om het te verzekeren.

Wat komt er kijken bij een expositie?

Exposure

Wanneer je gaat exposeren is het natuurlijk het leukste als het druk is. En dan niet alleen met vrienden en familie, maar ook met mensen die er toe doen. Zorg er voor dat je persoonlijk een uitnodiging stuurt naar mensen die wat voor jou zouden kunnen betekenen. Van een persoonlijke uitnodiging worden mensen altijd enthousiast! Tevens is het natuurlijk belangrijk om je werk te promoten via social media etc.

Een hoop om over na te denken dus! Maar zeker de moeite waard. Veel succes met het regelen van jouw expositie!

Expositiewerk van Nadja Geskus

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja