Wacom introduceert twee nieuwe Cintiq's

jesse kraal 2024 0
Wacom Cintiq's zijn een kruising tussen een beeldscherm en een Intuos-tekentablet. De Cintiq 22HD is volledig nieuw, de 24HD Touch is een 24HD met, heel verrassend, touch-functionaliteit. Beide apparaten beschikken over een ips-paneel met full-hd-resolutie.

Voormalig topmodel Cintiq 24HD krijgt er een duurder broertje bij in de vorm van de 24HD Touch. Aan de indrukwekkende lijst specificaties wordt aanraakbediening toegevoegd. Daarmee kun je met een hand tekenen, terwijl je met de andere hand snel de afbeelding kunt verschuiven of draaien. Net als bij de Intuos Touch-modellen, ondersteunt ook de Cintiq 24HD Touch multi-touch. Je kunt met de bekende 'pinch'-beweging in- en uitzoomen, het toekennen van functies aan een gebaar behoort ook tot de mogelijkheden.

Cintiq 24HD Touch

Ips-paneel

Het ips-paneel in de 24HD Touch heeft een diagonaal van 24-inch en een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Voldoende voor een scherm van dat formaat, al is het niet indrukwekkend. Een kleurweergave van 97 procent AdobeRGB is dat wel en ook de grote inkijkhoek zal voor veel professionals een pré zijn. De bediening en de ergonomie zijn onveranderd gebleven ten opzichte van de 24HD. Geen probleem, na een testperiode met de 24HD kunnen we niet anders concluderen dat de bediening en ergonomie namelijk zeer goed zijn. Indrukwekkend is ook de prijs, deze is met 3499,90 euro fors hoger dan de 2299,90 euro die voor een Cintiq 24HD neergeteld moet worden.

Cintiq 24HD
De Cintiq 24HD Touch is grotendeels gelijk aan de 24HD, waarvan we eerder al concludeerden dat het een zeer fijn apparaat is.

Cintiq 22HD

Gelukkig denkt Wacom ook aan de creatievelingen met een iets minder rijkelijk gevulde beurs, de Cintiq 22HD biedt veel van de mogelijkheden van de 24HD maar voor een lagere prijs van 1799,90 euro. Voor dat geld krijg je een 21,5-inch ips-paneel met eveneens een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Wel is de zware maar veelzijdige voet met contragewicht vervangen voor een eenvoudiger exemplaar. Minder uitgebreid verstelbaar, al keert daarmee wel de mogelijkheid terug om het complete scherm te roteren. Touch-functionaliteit is niet aanwezig op de 22HD.

Cintiq 22HD

Intuos-techniek

Beide modellen delen de pen-techniek met de Intuos4- en Intuos5-serie. Niet alleen worden er dezelfde batterijloze pennen gebruikt, ook de 2048 drukniveau's zien we terug op de Cintiq-modellen. Overigens blijft de 24HD gewoon leverbaar, daarnaast is er nog de kleine Cintiq 12WX, al is deze qua specificaties ondertussen behoorlijk achterhaald.

22HD direct leverbaar, even wachten op 24HD Touch

De Wacom Cintiq 22HD is per direct leverbaar, voor de Cintiw 24HD Touch moet nog een maand geduld worden opgebracht, deze komt in augustus.

Productvideo's

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse