Wacom Cintiq Companions met Windows 8 en Android

Wacom Cintiq Companion-lijn: Windows 8- en Android-tablets

Julian 3144 1
Wacom introduceert de nieuwe Cintiq Companion-lijn voor gebruik onderweg. De Cintiq Companion is een volwaardige Windows 8-tablet met ondersteuning voor Adobe Creative Cloud. De Cintiq Companion Hybrid draait op Android en kun je ook aan je pc koppelen om als traditioneel pentablet te gebruiken.

Het uiterlijk van de nieuwe Cintiq Companions doet sterk denken aan dat van de Cintiq 13HD. Het formaat van de nieuwe tablets is hetzelfde, net als het 13,3-inchscherm met resolutie van 1920x1080 beeldpunten. Het grote verschil is dat de Companions zelfstandig kunnen functioneren, terwijl de Cintiq's aan een computer gekoppeld moeten worden.

Het scherm en de pentechniek is in beide Cintiq's gelijk. De displays maken gebruik van ips-techniek en zijn in staat 75 procent van het Adobe RGB-kleurgamma weer te geven. Je kunt de Cintiq's met je vingers bedienen (multitouch), maar met de meegeleverde pen kun je gebruik maken van de 2048 drukniveaus.

Cintiq Companion

Wacom Cintiq Companion (Windows 8)

De Wacom Cintiq Companion is een volwaardige Windows 8-tablet. Wacom maakt gebruik van de desktopvariant van het besturingssysteem, waardoor je volledige softwarepakketten kunt installeren op het apparaat. De Cintiq Companion is ontwikkeld in samenwerking met Adobe en moet dan ook volledige ondersteuning bieden voor Creative Cloud.

In het apparaat van 375 x 248 x 17mm zit een Intel Core i7-3517U-processor (1.9 GHz) en 8GB werkgeheugen. Een Intel HD Graphics 4000-chip zorgt voor de grafische verwerking.

Aansluitingen zijn er in de vorm van 2x usb 3.0 en 1x mini DisplayPort. De tablet beschikt daarnaast over wifi, bluetooth, twee camera's (2-megapixel aan de voorkant, 8-megapixel aan de achterkant) en twee speakers. Het gewicht bedraagt 1,8 kg.

Er komen twee uitvoeringen van de Wacom Cintiq Companion op de markt. Je hebt keuze uit een variant met een 256GB ssd en Windows 8, of een versie met 512GB ssd en Windows 8 Pro. Eerstgenoemde kost 1899,90 euro, het topmodel heeft een adviesprijs van 2399,90 euro.

Wacom Cintiq Companion Hybrid (Android 4.2)

De Wacom Cintiq Companion Hybrid draait op Android 4.2, dus volledige softwarepakketten zoals Adobe Creative Cloud installeren behoort niet tot de mogelijkheden.

Je kunt je toevlucht zoeken bij Android-apps (Photoshop Touch), of de vooraf geïnstalleerde Wacom Creative Canvas-software. Wacom noemt de Android-versie een 'Hybrid', dat zit hem in het feit dat je de tablet ook aan de computer kunt hangen en vervolgens kunt gebruiken als een traditioneel Wacom-pentablet.

Aan boord vind je een Nvidia Tegra 4 quadcore-processor en 2GB werkgeheugen. Ook de Hybrid heeft twee camera's (2MP en 8MP), maar moet het met één speaker stellen. Een Wacom 3-in-1-poort stelt je in staat de tablet met je PC of Mac te verbinden. Aansluitingen zijn er verder in de vorm van 1x usb 2.0 en een micro hdmi-poort. Een Micro SD-slot is aanwezig, net als bluetooth en wifi. De Wacom Cintiq Companion Hybrid meet 375 x 248 x 16mm en weegt 1,7 kg.

Wacom brengt de Hybrid in twee uitvoeringen op de markt. Voor 1399,90 euro krijg je de variant met 16GB opslag. Voor 1499,90 euro haal je de 32GB-uitvoering in huis.

De Wacom Cintiq Companions zijn vanaf half oktober te koop.

afbeelding van marie Vogels

ziet er erg interessant uit. Tof dat men het nu kan meenemen en zelfstandig kan werken.