Wacom Cintiq 13HD is Cintiq in Intuos-jasje

jesse kraal 2622 0
Wacom is vooral bekend van haar Intuos-tekentablets, maar de fabrikant heeft ook de Cintiq-lijn: beeldschermen met een tekentablet geïntegreerd. Wacom voegt met de Cintiq 13HD niet zozeer een kleinere versie van de grote Cintiq's toe, maar maakt er een ander soort apparaat van: compacter en zelfs redelijk mobiel.

Ondanks dat de gebruikte pentechniek in zowel de Cintiq's als de Intuos5-lijn vergelijkbaar is, zijn de apparaten zeer verschillend. De Intuos5-serie bestaat uit platte pentablets, terwijl de Cintiq's door het geïntegreerde beeldscherm forser en zwaarder zijn, tot wel 29 kilo voor de 24HD. Echte bureau-apparaten dus.

Daar komt met de nieuwe Wacom Cintiq 13HD verandering in. Zet je het scherm uit, dan zou je denken dat je een Intuos5 voor je hebt liggen. De nieuwe Cintiq is amper dikker dan de Intuos5, maar bevat een 13-inch lcd met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Een in drie standen verstelbare standaard zorgt ervoor dat je de Cintiq ook schuin kunt neerzetten.

Wacom Cintiq 13HD

Nieuwe pen

Dat de nieuwe Cintiq zich eenvoudig laat vervoeren wordt niet alleen duidelijk uit het lage gewicht van 1,2 kilo, de in een keurig reisetui verpakte pen is eveneens meer dan een stille hint. Deze pen is overigens opnieuw ontworpen, Wacom spreekt van de Pro-pen. Deze heeft een verwisselbare punt met 2048 drukniveau's, een drukgevoelige gum en twee programmeerbare knoppen.

Daarnaast beschikt de tablet zelf ook over een viertal knoppen die je zelf een functie kunt toekennen, net als een draaiwiel en een 'home-button'. Door de slimme radial-menu's die Wacom al in eerdere producten toepaste, kun je echter veel meer dan zes functies kwijt onder sneltoesten.

Wacom Cintiq 13HD

Display

Net als voor de overige Cintiq's gebruikt Wacom in dit nieuwe model een beeldscherm met ips-techniek. Met een kleurbereik van 75 procent van het AdobeRGB-spectrum scoort de Cinitq 13HD wel iets lager dan zijn grote broers. Dat lijkt ons echter niet een al te groot bezwaar, want de Cintiq 13HD zien we meer als een tweede scherm, naast een grotere monitor. De kijkhoek is met 178 graden uitstekend en door gebruik van led-techniek springt de Cintiq 13HD ook relatief zuinig om met energie.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf april 2013 ligt de Wacom Cintiq 13HD in de schappen voor een adviesprijs van 899,90 euro

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse