Waarom de nieuwe MacBooks geen sd-kaartslot hebben

Waarom de nieuwe MacBooks geen sd-kaartslot hebben

Jasper van Bladel 2099 5
Het zal je niet ontgaan zijn: Apple heeft onlangs de nieuwe MacBook Pro gepresenteerd. Zonder slot voor een sd-kaart. Waarom? Dat legt vice-president Phil Schiller uit aan The Independent.

De vraag waarom er geen sd-kaartslot in de nieuwe MacBooks te vinden is, ligt bij veel fotografen op de lippen. Een dergelijk slot is een gewaardeerd en veelgebruikt onderdeel van een laptop die door veel professionals in de fotografie gebruikt wordt.

Weglaten

Het weglaten van belangrijk geachte functies is iets dat Apple de laatste tijd meer doet. De nieuwe iPhone heeft een hoofdtelefooningang meer, de iMac geen ingang voor een cd of dvd en nu is dus het geheugenkaartslot in de laptops van Apple verdwenen.

Rol

Volgens vice-president Phil Schiller is dat omdat het sd-kaartslot altijd een beetje een onhandig slot is geweest, met de kaart half uit de Macbook stekend. Ook wil Apple geen doorslaggevende rol spelen in de geheugenkaartmarkt. Door één bepaalde kaart te kiezen, kiezen ze tegelijkertijd natuurlijk niet voor een aantal andere oplossingen, denk aan XQD of CompactFlash. Ze kozen voor sd omdat de meeste consumentencamera’s compatibel zijn met een sd-kaart.

Keuze

Ook ziet Apple de toekomst draadloos voor zich. Schiller zegt dat er steeds meer camera’s met ingebouwde wifi op de markt komen, zodat de keuze zich voortaan moet beperken tot een draadloze transfer of het gebruik van een fysieke adapter.

Wat vinden jullie van deze stap?  

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Henk Rensink

Ik vindt dit soort acties van Apple slappe excuses om te besparen. Je moet produceren naar consumentwens en niet trachten die jouw zienswijze op te leggen.

afbeelding van Gert Jan

Ik vind het jammer dat het kaart slot ontbreekt. Al mijn camera's hebben een sd slot dit is zo ongeveer de standaard. Apples argumentatie rammelt, als het slot niet op een mac niet handig is moeten ze het maar handiger maken :-) op deze manier vervreemd Apple de de fotograaf van zich zelf...

Gert Jan MacBook Pro gebruiker

afbeelding van Stephan Jansen

Prima reden! Ik heb gebruik geen SD kaarten maar CF kaarten.. Dus waarom zou ik betalen voor een slot dat ik toch niet gebruik?

afbeelding van Tych

Ik zou het slot niet missen. Als beroepsfotograaf werk ik met CF kaarten. Een CF slot zou dus praktischer zijn ;)
Alleen prive gebruik ik voor het SD kaartje van mijn compactcamera.
Dus als ze al slots er in maken; SD voor de MacBooks en CF voor de MacBook Pro.
Maar dan nog, liever de ruimte gebruiken voor belangrijkere zaken. Je gebruikt toch een losse card reader of schiet tethered (met draad of draadloos).

afbeelding van Wilco v V

Het is weer een voortgaande tech-stap die we (als Mac gebruikers) blijkbaar nog niet helemaal zagen aankomen?
Toendertijd (paar jaar terug nog maar) het Firewire800 werd ingeruild voor een Thunderbolt aansluiting was dat eigenlijk net even een stap te snel/veel.
Want je had immers in externe HDD's geïnvesteerd en die Tb uitvoeringen zijn nog vrij duur ook plus nog weer adapter-kabels nodig. Een Tb-Dock kan overigens best veel als je die dan neemt.

Maar toch, wat betreft de USB-C (met Tb3), na even wat uitzoeken blijkt het zo'n slecht idee nog niet dit keer.
Er zijn meer dan genoeg snelle USB3 cardreaders verkrijgbaar die ook vaak CF kaarten lezen en de snellere UHS-I variant.
Maar als je een PC of laptop met ingebouwde cardreader hebt kan een upgrade naar een losse reader de moeite waard zijn want ingebouwde readers werken intern vaak nog via USB 2.0, wat betekent dat de doorvoersnelheid is beperkt tot zo’n 30 MB/s.
Dat is dus zonde van je snelle UHS-I kaart lijkt mij.

Let dus op dat je nieuwe kaartlezer ondersteuning heeft voor UDMA 7 CF-kaarten en UHS-II SD-kaarten.