VPRO zoekt foto's met verhaal

Redactie 1503 0
De VPRO maakt een nieuw programma met als uitgangspunt 'foto's met een goed verhaal'. In zijn zoektocht naar foto's vraagt regisseur Roel van Broekhoven om hulp. Wij vroegen hem wat hij precies zoekt en hoe je hem kunt helpen.

Roel van Broekhoven is bekend als regisseur van programma's als Tegenlicht en In Europa. Hij vertelde ons dat hij voor volgend jaar een nieuw VPRO-programma maakt waarbij een foto het uitgangspunt is. De ideale foto heeft hij nog niet gevonden en daarom doet hij een oproep voor suggesties.

Van Broekhoven is niet alleen opzoek naar een artistieke of mooie foto, maar wil een plaat die vragen oproept. Die vragen moeten niet in één zin te beantwoorden zijn, de ideale foto is er een waar een complex en liefst spannend verhaal achter schuilgaat.

De regisseur denkt bijvoorbeeld aan beelden die iets vertellen over de maatschappij waarin we leven en hoe je daarin bekneld kunt raken. Het belangrijkste is voor hem dat het beeld een verhaal van meerdere lagen vertelt waardoor het een vijftig minuten durende filmische speurtocht rechtvaardigt.

Foto © Franco Assenza

Eerder werk

Het is niet de eerste keer dat Van Broekhoven een foto als uitgangspunt neemt voor een film. Zo leidde bovenstaande foto van een verdronken Tunesische illegaal tot een speurtocht door Italië en Tunesië en gebruikte hij een fotoserie van Nina Bergman over Amerikaanse Irakveteranen als uitgangspunt voor Purple Hearts.

Voor het veelbekeken 'In Europa' met Geert Mak stond ook een foto centraal. Ditmaal ging het om een indrukwekkende foto van een veertienjarig Duits meisje die in 1943 werd gemaakt door een verliefde Poolse amateur­fotograaf.

Foto © Felix Ludowski

Tip de regisseur

Weet of bezit jij een foto waarvan je denkt dat de regisseur het verhaal interessant vindt? Beantwoord dan zijn oproep door hem te mailen: R.van.Broekhoven@vpro.nl

Foto © Nina Bergman

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie