Vooruitblik 2015: Sony - A9, A99 II, A7000, RX2 en meer?

Julian 7449 0
Sony zet stevig in op de A7-serie en heeft met vier camera's een behoorlijk complete line-up. Mogelijk komt er in 2015 een A9-serie, met veel megapixels, gericht op de professionele markt. Daarnaast ziet de Sony A7000 waarschijnlijk het levenslicht.

In rap tempo heeft Sony een serie fullframe compacte systeemcamera's op de markt gezet. Het begon met de A7 en A7R eind 2013, het afgelopen jaar kwamen daar nog de A7S en A7 II bij. Die laatste kwam als een verrassing. Het is een snelle opvolger van de A7 en dat doet ons afvragen of er van de A7R en A7S ook snel nieuwe varianten komen met beeldstabilisatie. Daar zijn nog geen concrete aanwijzingen voor, maar Sony wist de komst van de A7 II ook goed onder de pet te houden, dus het is afwachten wat 2015 gaat brengen.

Sony A9 - Professionele E-mount-camera?

Canon komt vermoedelijk in 2015 met een 52-megapixelcamera. Het is de verwachting dat Sony de strijd aan gaat en ook een camera met zeer hoge resolutie zal introduceren. Er gaan geruchten over een nieuwe A9-serie, een lijn die boven de A7-serie geplaatst wordt en gericht is op de professionele markt.

Het zou echter ook kunnen dat Sony een A7R II op de markt brengt met nieuwe sensor. De verwachting is dat Sony in de eerste helft van 2015 haar nieuwe megapixelmonster introduceert.

Sony A9 mockup
Een 'mockup' van de Sony A9(R). Over het uiterlijk van de camera is nog weinig bekend.

Sony A7000

Vermoedelijk komt er begin 2015 een nieuwe Sony A7000, als opvolger van de NEX-7. Volgens geruchten voorziet Sony het aps-c-topmodel van een nieuwe 24-megapixelsensor, mechanische sluiter die tot 1/8000e seconde gaat, 4K-filmfunctie en een behuizing die is afgedicht tegen stof en vocht.

Waarschijnlijk is 4K-video alleen met een externe recorder op te nemen, net zoals bij de A7S. Samen met de A7000 wordt een verbeterde versie van de compacte 16-50mm Power Zoom verwacht. Het is ook te verwachten dat de camera voorzien wordt van vijf-assige beeldstabilisatie.

Sony SLT-A99 II

De laatste jaren is het relatief stil op gebied van SLT-camera's, de toestellen van Sony met halfdoorzichtige spiegel. In 2014 verscheen wel de SLT-A77 II, de opvolger van het aps-c-topmodel. Mogelijk komt er in 2015 een nieuwe SLT-camera met fullframe-sensor.

Het gaat dan waarschijnlijk om de SLT-A99 II. De huidige Sony SLT-A99 beschikt over een 24-megapixelsensor. In de opvolger zou Sony kunnen kiezen voor een 36-megapixelchip of zelfs een nieuwe sensor. Ook zaken als vijfassige beeldstabilisatie, een 4K-filmfunctie en geavanceerdere autofocus liggen in de lijn der verwachting.

Sony SLT-A99
Deze Sony SLT-A99 was in 2012 de eerste SLT-camera met fullframe-sensor en tot nu toe de enige. Mogelijk komt er in 2015 een opvolger.

Sony curved sensorSony RX2 met kromme sensor?

Er gaan al langere tijd geruchten over de komst van een Sony RX2 met vast 35mm f/1.8-objectief en kromme fullframe-sensor. Sony heeft deze techniek in huis, een kleine kromme sensor wordt al gebruikt in een selfiecamera voor de Aziatische markt. Ook heeft Sony al een prototype laten zien van een gebogen sensor in fullframe-formaat.

Een kromme sensor biedt voordelen voor camera's met vast objectief, het glaswerk kan zo nog beter afgestemd worden op de sensor. Door de kromming kan het licht beter de hoeken bereiken met minder lensfouten tot gevolg. Vermoedelijk gaat Sony de techniek ook in smartphones gebruiken.

High-end compactcamera's

Sony was in 2012 de eerste fabrikant die een compactcamera met 1-inchsensor uitbracht. Inmiddels zijn er al drie versies van de RX100 verschenen. Het nieuwste model is behoorlijk geperfectioneerd, het zou ons niet verrassen als Sony een jaartje overslaat en niet nog een RX100-camera uitbrengt. Mocht Sony de ontwikkelingen in rap tempo doorzetten, dan kunnen we wellicht een nieuwe RX200-serie verwachten, met bijvoorbeeld een nieuwe sensor.

Een snelle opvolger van de RX10 superzoom met 1-inchsensor lijkt meer voor de hand te liggen. Panasonic introduceerde een serieuze concurrent in de vorm van de FZ1000 met 4K-filmfunctie. Sony zet met de RX10 ook stevig in op de filmcapaciteiten, maar 4K ontbreekt. Een RX20 met 4K-filmfunctie zou uitkomst kunnen bieden.

Middenformaat?

Vrijwel alle makers van middenformaatcamera's hebben in 2014 een nieuw model op de markt gebracht met de 50-megapixelsensor van Sony. De vraag is of Sony deze cmos-sensor ook zelf gaat gebruiken. Zo ja, in welke camera? Sony levert vaker sensoren aan andere fabrikanten, om deze vervolgens zelf te gebruiken. Zo gebeurde dat met de 36-megapixel fullframe-sensor: eerst verscheen deze in de Nikon D800, een jaar later in de Sony A7R.

Mocht Sony de 50-megapixel-cmos zelf gaan gebruiken, dan verwachten we geen traditionele camera met spiegel. Een spiegelloos systeem lijkt gezien de ontwikkelingen bij Sony een logische keuze. Mocht Sony echter een volledig nieuw middenformaatsysteem met verwisselbare objectieven presenteren, dan moet er ook een complete lijn objectieven gemaakt worden. Op dat vlak heeft Sony nog genoeg werk te verrichten voor de jonge A7-serie. Geruchten hebben het dan ook over een camera met vast objectief, zoals de fullframe Sony RX1, maar dan dus met een nog grotere 50-megapixelsensor.

Sony 50MP sensor
De 50-megapixelsensor van Sony, momenteel alleen te vinden in middenformaatcamera's van andere fabrikanten.

Diverse objectieven op de roadmap

Een zekerheid is dat Sony in 2015 diverse nieuwe objectieven voor de camera's met E-vatting op de markt brengt. Op de roadmap staan een FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS, FE 28mm f/2, Distagon T* FE 35mm f/1.4 ZA, FE 90mm f/2.8 Macro G OSS en een lichtsterk prime-objectief. Vermoedelijk wordt dat een Sony Zeiss FE 85mm f/1.4.

Sony FE-objectieven roadmap

Meer vooruitblikken op 2015

Aan de hand van geruchten, roadmaps, de geschiedenis en onze glazen bol blikken we per merk vooruit op wat je in 2015 kunt verwachten. Lees ook: