Vooruitblik 2015: Samsung - NX400 en NX1-lx met minder pixels?

Julian 2153 0
Samsung's nieuwe vlaggenschip, de NX1, is net uitgebracht. 2015 zal voor Samsung grotendeels in het teken staan van dit veelbelovende topmodel. Vermoedelijk komt er ook een goedkopere camera, de NX400, die dezelfde sensor gebruikt.

De Samsung NX1 is nog maar net op de markt, maar volgens SamsungCameraRumors overweegt de Koreaanse fabrikant om een variant van het toestel uit te brengen, met een lagere resolutie, voor betere ruisprestaties.

Deze Samsung NX1-lx zou een aps-c-sensor krijgen met minder dan 20-megapixels. Dat moet één stop winst opleveren ten opzichte van de NX1 met 28-megapixelsensor en twee stops winst ten opzichte van de oudere generatie 20-megapixelcamera's van Samsung. Volgens het gerucht zou de camera in de tweede helft van 2015 moeten verschijnen.

Samsung NX1

Samsung NX400 - met en zonder zoeker?

De Samsung NX300 krijgt waarschijnlijk begin 2015 een opvolger in de vorm van de NX400. In geruchten wordt dit al de 'mini NX1' genoemd, want het nieuwe model krijgt waarschijnlijk diverse eigenschappen van het topmodel.

Mogelijk past Samsung de nieuwe 28-megapixel bsi-sensor ook toe in de NX400. Of deze dan ook een 4K-filmfunctie krijgt is afwachten. Ook is het niet duidelijk of de NX400 een elektronische zoeker krijgt. Zijn voorganger heeft die niet, maar er gingen eerder geruchten over twee versies van een nieuw model: met en zonder zoeker.

Vermoedelijk hoeven we niet heel lang te wachten tot we het weten. De verwachting is dat Samsung in februari 2015 op de CP+ Camera & Photo Imaging Show het nieuwe toestel laat zien.

High-end-objectieven

Samsung heeft aardig wat objectieven in het assortiment voor de NX-camera's, maar er is nog genoeg ruimte voor uitbreiding. Zeker nu de fabrikant met de NX1 mikt op de professionele markt verwachten we meer hoogwaardig glaswerk.

Op de Photokina zagen we een prototype van een 300mm f/2.8 OIS-objectief. Of dit grote witte objectief daadwerkelijk op de markt komt is nog niet bekend. Samsung lijkt in ieder geval hard te werken aan een serieus systeem.

Samsung 300mm prototype
Op de Photokina toonde Samsung een prototype van een 300mm f/2.8. Mogelijk verschijnt dit objectief in 2015 op de markt.

Meer smartphone-camera's

Samsung heeft al een aantal Android-smartphones uitgebracht met zoomobjectief. Zo verscheen in 2014 de Samsung Galaxy K met 10x optische zoom. In 2015 kunnen we waarschijnlijk nieuwe modellen verwachten.

Volgens geruchten worden er drie verschillende modellen gepresenteerd. De smartphone-camera's zouden de typenummers C125, C600 en C805 krijgen. Details over de toestellen zijn nog niet bekend, maar mogelijk komt daar op de CES-elektronicabeurs, die op 5 januari van start gaat, verandering in.

Samsung Galaxy K

Meer vooruitblikken op 2015

Aan de hand van geruchten, roadmaps, de geschiedenis en onze glazen bol blikken we per merk vooruit op wat je in 2015 kunt verwachten. Lees ook: