Vooruitblik 2015: Pentax/Ricoh - Eindelijk fullframe?

Julian 3590 2
Eind 2012 spraken we al onze verwachtingen uit voor een Pentax-dslr met fullframe-sensor. Onze glazen bol bleek onjuiste informatie te bevatten, want de camera kwam niet. Ook in 2014 bleef een fullframe-Pentax uit, maar we blijven hoop houden voor 2015.

Pentax heeft meerdere malen toegegeven dat er gewerkt wordt aan een fullframe-topmodel. Die verhalen werden in september 2014 nog eens bevestigd. Met de K-3 heeft Pentax een absoluut aps-c-topmodel neergezet, we hebben dan ook hoge verwachtingen van een eventuele fullframe-dslr van de fabrikant.

Een behuizing die tegen extreem weer, stof en kou is opgewassen lijkt vanzelfsprekend. Vrijwel alle dslr's van Pentax beschikken over een afgedichte behuizing. Ook sensorstabilisatie is gemeengoed bij Pentax-dslr's. Door een fullframe-dslr met beeldstabilisatie uit te brengen kan de fabrikant zich onderscheiden van Canon en Nikon. Alleen Sony heeft fullframe-camera's met stabilisatie in de behuizing.

Een sensor uit de fabriek van Sony lijkt een logische keuze. Pentax gebruikt deze chips ook in haar huidige aps-c-camera's. De vraag is dan nog of Pentax kiest voor een beproefde chip als de 36- of 24-megapixelsensor, of dat de camerabouwer toegang krijgt tot een nieuwe sensor van Sony met bijvoorbeeld meer megapixels.

Pentax MZ-D
In het jaar 2000 toonde Pentax dit prototype op de Photokina: de MZ-D, met 6-megapixel fullframe-sensor van Philips. De camera kwam echter nooit op de markt, het is dus nog altijd wachten op een fullframe-dslr van Pentax.

High-end Ricoh-compacts?

Ook hopen we in 2015 nieuwe camera's onder de Ricoh-vlag te zien. Van oudsher staat deze fabrikant bekend als maker van high-end-compactcamera's, gericht op serieuze fotografen. Met de Ricoh GR heeft het merk een topper in huis (een zeer compacte camera met aps-c-ensor en 28mm-objectief ), maar het assortiment mag wat ons betreft best wat uitgebreid worden. Een nieuw model met zoomobjectief en grote sensor zou een mooie aanvulling zijn.

Ricoh GR
De Ricoh GR met aps-c-sensor en 28mm-objectief (kleinbeeldequivalent) is een heerlijke camera voor straatfotografie. Wij hopen op meer high-end-compacts van Ricoh in 2015.

Meer vooruitblikken op 2015

Aan de hand van geruchten, roadmaps, de geschiedenis en onze glazen bol blikken we per merk vooruit op wat je in 2015 kunt verwachten. Lees ook:


afbeelding van vinni

Ik hoop dat er in 2015 ├Ęcht een Pentax FF op de markt komt. Er ligt te veel Pentax glaswerk in kast dat nog nooit in volle glorie is gebruikt (digitaal dan).

afbeelding van jo4ever

Een ff zou welkom zijn. Ik ben een echte Pentax fan.
Het mag van mij wel een spiegelloze zijn.
Wel graag met een klassieke uitstraling en alle belangrijke functies met knoppen binnen handbereik. Meer wensen heb ik eigenlijk niet.