Vooruitblik 2015: Fujifilm - X-Pro2 en nieuw instapmodel?

Julian 7419 0
Met de X-T1 zet Fujifilm in 2014 een waardige dslr-vervanger neer. Toch is er nog een camera waar we met smart op wachten: de X-Pro2. Dat deze er gaat komen lijkt zeker en 2015 zou wel eens het moment kunnen zijn.

De grote vraag is: wanneer komt de Fujifilm X-Pro2 en wat gaat deze camera bieden? Geruchten over het toestel zijn er in overvloed. Aanvankelijk werd er gesproken over een fullframe-camera, maar waarschijnlijker is dat het wederom gaat om een aps-c-sensor. Wel zou de resolutie opgehoogd worden naar 24 megapixels. Ook zou de Fujifilm X-Pro2 een kantelbaar scherm krijgen en voorzien worden van wifi.

We zijn benieuwd welke verbeteringen Fujifilm gaat brengen in de zoeker. Net als de X100-camera's heeft de X-Pro1 een hybride zoeker die zowel optisch als digitaal beeld kan weergeven. In de nieuwste X100T introduceerde Fujifilm de 'Electronic Rangefinder Mode'. Een functie waarbij je bij gebruik van de optische zoeker een klein elektronisch display kunt weergeven, waarop je kunt zien of de focus op het juiste punt ligt. Het lijkt ons logisch dat Fujifilm dezelfde techniek in de X-Pro2 toepast.

Ook verwachten we een upgrade van de elektronische zoeker. We zijn benieuwd of Fujifilm de resolutie en het formaat nog verder weet op te schroeven dan wat de X-T1 momenteel te bieden heeft. In die camera zit al een uitstekende elektronische zoeker, met resolutie van 2,36 miljoen beeldpunten, maar als de techniek het toelaat zou een nog hogere resolutie de X-Pro2 naar een nog hoger niveau kunnen tillen.

Fujifilm X-Pro2
De Fujifilm X-Pro1 wordt vermoedelijk in 2015 opgevolgd door de X-Pro2

Nieuw instapmodel in de X-serie

Volgens FujiRumors is het ook aannemelijk dat er een nieuw instapmodel in de X-serie verschijnt. Fujifilm maakte al de X-A1 en X-M1 met X-Trans-sensor, vermoedelijk gaat het om een opvolger van deze camera's. De huidige instapmodellen hebben geen elektronische zoeker, we verwachten dat hier geen verandering in zal komen bij een opvolger.

Fujifilm X-E3?

Nog een mogelijkheid is de komst van de Fujifilm X-E3. Er zijn nog geen geruchten over deze camera opgedoken, maar mocht de X-Pro2 begin 2015 verschijnen, dan zou het ons niets verbazen als er later in het jaar een X-E3 verschijnt, die meeprofiteert van de ontwikkelingen in het nieuwe topmodel.

De camera's in de Fujifilm X-E-serie zijn goedkoper en kleiner dan de X-Pro-modellen en beschikken over een elektronische zoeker, in plaats van een hybride exemplaar dat zowel elektronisch als optisch beeld kan weergeven.

Fujifilm X-E1 en X-Pro1
Na de Fujifilm X-Pro1 (links) verscheen de goedkopere en compactere X-E1.

Compactcamera's

Met de X100T en X30 heeft Fujifilm haar compacts met grote sensor in 2014 een update gegeven. Fujifilm maakt echter ook diverse superzoomcamera's, waaronder de X-S1, die net als de X30 een 2/3-inchsensor heeft. De X-S1 werd samen met de X10 in 2012 geïntroduceerd, wellicht heeft Fujifilm een opvolger in de planning staan.

Vier nieuwe objectieven

Over de komst van nieuwe objectieven doet Fujifilm niet geheimzinnig. Op de Photokina in september 2014 maakten we al kennis met de Fujinon 16mm f/1.4, 90mm f/2, 16-55mm f/2.8 WR en XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR. Wanneer we het nieuwe glaswerk precies kunnen verwachten is nog niet duidelijk, mogelijk geeft Fujifilm daar begin 2015 meer informatie over.

Vier nieuwe Fujifilm-objectieven

Tethering-software voor Fujifilm X-T1

Een andere zekerheid is de komst van een softwarepakket dat 'tethered shooting' mogelijk maakt met de Fujifilm X-T1. In januari 2015 komt het programma beschikbaar, wat het gaat kosten is nog niet bekend.

Meer vooruitblikken op 2015

Aan de hand van geruchten, roadmaps, de geschiedenis en onze glazen bol blikken we per merk vooruit op wat je in 2015 kunt verwachten. Lees ook: