Vooruitblik 2015: Canon EOS 5D Mark IV of EOS 3D?

Vooruitblik 2015: Canon - 5D Mark IV of EOS 3D met 52 megapixels?

Julian 11058 1
De afgelopen jaren heeft Canon zich niet gemoeid in de megapixelrace. In 2015 gaat daar waarschijnlijk verandering in komen. Al jaren gaan er geruchten over een nieuw megapixelmonster van Canon, de introductie daarvan lijkt dichterbij dan ooit.

Terwijl Nikon en Sony al enkele jaren 36-megapixelcamera's in het assortiment hebben, bleef Canon vasthouden aan een resolutie rond de 20-megapixels in haar fullframe-camera's. Het is echter onwaarschijnlijk dat Canon definitief uit de megapixelrace is gestapt. De resolutie-oorlog lijkt in 2015 opnieuw aan te wakkeren.

Sinds 2012 gaan er al geruchten over een 46-megapixelcamera van Canon. De laatste maanden wakkeren deze geluiden aan. Er lekte al een foto uit van een nieuw Canon EF 11-24mm f/4L USM-objectief, de introductie daarvan zou samenvallen met een nieuwe 46-megapixelcamera. Het is niet zeker of de afbeelding echt is, maar eerder verschenen er al een patent waarin Canon een dergelijk objectief omschreef.

Canon zou de camera als hoge-resolutievariant van de EOS 1D X op de markt kunnen zetten. Dat toestel kost al zo'n 6000 euro, een model met 46-megapixelsensor zal vermoedelijk nog een stuk duurder zijn.

Canon EF 11-24mm f/4L IS USM
In september 2014 dook deze foto op. Het gerucht gaat dat Canon de EF 11-24mm f/4L IS samen met een nieuwe camera, met veel megapixels, presenteert.

Canon EOS 3D of EOS 5D Mark IV?

De nieuwste geruchten spreken echter over een camera die niet in de 1-serie zal vallen. Mogelijk gaat het dus om de Canon EOS 5D Mark IV, of zelfs de EOS 3D. Geruchten over zo'n toestel, geplaatst tussen de 1D- en 5D-serie, gaan al jarenlang in het rond.

Volgens de nieuwste geruchten maakt de sensor gebruik van het 4,2 micron pixelontwerp van de EOS 7D Mark II. Dat zou een fullframe-sensor met 52 megapixels opleveren. Het nieuws van Canon wordt in de eerste helft van 2015 verwacht.

Canon EOS 3
In het analoge tijdperk voerde Canon de EOS 3, een model tussen de EOS 5 en EOS 1. Komt er in 2015 eindelijk een digitale EOS 3D?

Canon EOS 6D Mark II

In 2014 introduceerde Canon de EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM voor fullframecamera's. De STM-motor biedt vooral voordelen bij gebruik van een Dual Pixel AF-sensor. Canon heeft echter nog geen fullframe-camera's met dergelijke techniek.

Wellicht is het objectief op de toekomst voorbereid en gaat Canon de focustechniek ook in fullframe-camera's gebruiken. De nieuwe EF 24-105mm past wat prijsstelling betreft goed bij een instapmodel, een Canon EOS 6D Mark II met Dual Pixel AF zou wat ons betreft een logische keuze zijn. Er zijn nog niet veel aanwijzingen die concreet duiden op de komst van een 6D-opvolger. Wel gaan er geruchten dat Canon de camera wat hoger wil positioneren. In dat geval kunnen we rekenen op betere specificaties, maar een hogere prijs.

Canon EF 24-105mm
De nieuwe EF 24-105mm STM zou goed tot zijn recht komen op een fullframe-camera met Dual Pixel AF.

Canon EOS 750D

Met de EOS 70D en nieuwe EOS 7D Mark II heeft Canon het midden en hoge segment voor aps-c-camera's goed afgedekt. Het wordt tijd voor een nieuw instapmodel, want de huidige EOS 700D bracht nauwelijks vernieuwing ten opzichte van de 650D uit 2012.

Over de mogelijke EOS 750D gaat een opvallend gerucht: Canon zou de camera gaan voorzien van een elektronische zoeker. Als dat zo is, lijkt het logisch dat de spiegel ook verdwijnt. In feite zou het dan geen spiegelreflex meer zijn en kan Canon de 750D samenvoegen met het EOS M-systeem. Of het echt zover komt is afwachten, maar dat er een nieuw instapmodel komt lijkt niet meer dan logisch.

Canon EOS 750D
In 2015 verwachten we de Canon EOS 750D. Het is echter de vraag of de camera eruit gaat zien als een traditionele dslr.

Zit er leven in het EOS M-systeem?

Canon is opvallend stil rondom het EOS M-systeem. Na de introductie van de originele Canon EOS M en een handjevol objectieven bleef het stil. Alleen in Aziƫ verscheen de EOS M2 met minimale wijzigingen. Concrete aanwijzingen over nieuws in de EOS M-serie zijn er niet. Om het systeem wat meer leven in te blazen zou Canon er wat ons betreft goed aan doen om een geavanceerder model te introduceren en het objectievenassortiment uit te breiden.

PowerShot met veel zoom en grote sensor

Canon is zoals gewoonlijk niet erg open over de toekomst, maar maakte een uitzondering: toen de PowerShot G7 X met 1-inchsensor werd aangekondigd, maakte Canon ook bekend dat er gewerkt wordt aan een PowerShot-camera met veel zoom en een grote sensor. Specifieker is Canon niet, maar wij gokken op een toestel met dezelfde 1-inchsensor en een flinke hoeveelheid zoom, net als de Sony RX10 (24-200mm f/2.8) en Panasonic FZ1000 (25-400mm f/2.8-4).

Canon-teaser

Objectieven

Eind 2013 blikten we vooruit op wat we van Canon in 2014 konden verwachten. We maakten toen een flinke lijst met objectieven, waarvan ontwerpen in patenten te zien geweest zijn. Hoewel Canon in 2014 aardig wat glaswerk op de markt heeft gebracht, ontbreken de ontwerpen uit de lijst van vorig jaar. Het gaat voornamelijk om objectieven met vast brandpunt.

Wellicht krijgen we in 2015 nieuwe primes te zien. Over een opvolger van de EF 35mm f/1.4L wordt bijvoorbeeld al jaren gespeculeerd en ook een nieuwe versie van de EF 50mm f/1.4 USM - of een f/1.8-variant met IS-beeldstabilisatie - lijkt een goede mogelijkheid. Zeker als Canon een nieuw megapixelmonster introduceert verwachten we nieuwe objectieven, die afgestemd zijn op de enorme resolutie

Meer vooruitblikken op 2015

Aan de hand van geruchten, roadmaps, de geschiedenis en onze glazen bol blikken we per merk vooruit op wat je in 2015 kunt verwachten. Lees ook:

afbeelding van Anoniem

Ik heb liever een 3 (RGB) a 4(RGB + UV of Infrarood) a 5 laags (RGB + UV+Infrarood) sensor. Dan dat de pixel grote verder verkleind wordt. Laat zo'n sensor maar komen in full frame.