Vooruitblik 2014: Sony

Vooruitblik 2014: Sony - Geen NEX, alles Alpha

Julian 2560 0
Sony begrijpt als geen ander dat de cameramarkt in beweging is. De fabrikant weet keer op keer met innovatie producten te komen. In 2014 verwachten we weer veel nieuws en technologische doorbraken. Er zullen zowel camera's met A-vatting als met E-vatting verschijnen en mogelijk een 'hybride' model.

Met de Sony A7 en A7R werd een nieuwe weg ingeslagen. De fullframe-camera's hebben een E-vatting, maar heten geen NEX. Die naam zullen we in de toekomst ook niet meer terugzien, alle camera's, zowel met A- als E-vatting, komen voortaan als 'Alpha' op de markt. Sony zegt beide systemen in de toekomst uit te zullen breiden, dus kunnen we ook nieuwe camera's met A-vatting verwachten. Het is de vraag of Sony de slt-constructie met halftransparante spiegel blijft gebruiken, of volledig overstapt op scherpstelling met behulp van de sensor.

Sony A7
2013 stond in het teken van de compacte Sony A7(R), in 2014 krijgen we weer camera's met A-vatting te zien

Opvolgers

2013 bracht vooral nieuws op gebied van compacte systeemcamera's zonder spiegel. De lijn met high-end slt-camera's met A-vatting, zoals de A77 en A99, werd niet opgefrist. Waarschijnlijk komt daar in 2014 verandering in en we zijn erg benieuwd welke kant Sony met deze toestellen opgaat. We verwachten nieuwe technieken en ontwikkelingen op gebied van de elektronische zoeker, scherpstelling, filmfunctie en connectiviteit. Mogelijk krijgen we ook nieuwe sensoren te zien.

Ook de Sony NEX-6 en NEX-7 zijn mogelijk aan vervanging toe. De opvolgers zullen in naam geen NEX meer heten, maar we verwachten dat Sony in 2014 zeker met camera's gaat komen die gebruikmaken van dezelfde formfactor als deze modellen. Ook in het instapmoment zullen er ongetwijfeld nieuwe modellen komen als opvolgers van de nieuwste camera's in de NEX-3 en NEX-5-serie.

In 2013 kwamen we ook een opvallend patent tegen: we zagen een Sony NEX-5-achtige behuizing met fullframe-sensor. Mocht Sony met zo'n toestel komen, dan zou dit wel eens de goedkoopste fullframe-camera ooit kunnen worden. Het toestel beschikt immers niet over een elektronische zoeker en kan daardoor voor een lager bedrag in de markt gezet worden dan de huidige Sony A7, die met zijn adviesprijs van 1300 euro al de goedkoopste (nieuwe) fullframe-camera is op dit moment.

Sony NEX-5 fullframe
Sony NEX-5T + Sony A7 = Sony A5?

Elektronische zoeker met 4 miljoen beeldpunten?

Sony is voorloper als het om camera's met elektronische zoeker gaat. De huidige generatie Sony-camera's beschikt over zoekers met 2,36 miljoen beeldpunten. Dat geeft al een erg gedetailleerd beeld, maar het kan natuurlijk altijd beter. Volgens geruchtenkrijgt de volgende generatie A-mountcamera's een zoeker met maar liefst 4 miljoen beeldpunten. In het voorjaar van 2014 verschijnen er mogelijk twee camera's die over zo'n evf beschikken.

Meer ILCE-camera's

Sony introduceerde in 2013 de A3000, voluit de ILCE-A3000. De camera heeft wel wat weg van een dslr of slt-toestel, maar in feite is het een NEX-camera in een andere behuizing, met elektronische zoeker. De A3000 opereert op de budgetmarkt, dat is te zien aan de specificaties van de elektronische zoeker (201.000 beeldpunten) en het scherm (230.000 beeldpunten) en het zeer lage prijskaartje: voor 330 euro pik je de camera met kitlens op.

In 2014 verwachten we meer camera's in deze serie, met betere specificaties. De ILCE-A5000 zou wel eens het eerste model kunnen zijn, registratiegegevens tonen dit typenummer. We verwachten een wat degelijkere behuizing, met een zoeker en scherm met (veel) meer pixels. Sony zou de serie nog verder naar boven kunnen uitbreiden met een ILCE-A7000. Qua specificaties zou deze bijvoorbeeld vergelijkbaar kunnen zijn met de Sony SLT-A77.

Sony A3000
De Sony ILCE-A3000 ziet er goedkoop uit, maar dat is 'ie dan ook

Hybride camera met A/E-vatting

Lang gaan er al geruchten over een Sony-camera met een hybride lensvatting, die geschikt is voor objectieven met A- en E-vatting. Hoe zo'n camera eruit gaat zien is nog de vraag. In principe zijn de huidige camera's met E-vatting al 'hybride', want door een A-mount-adapter toe te voegen kun je ook A-objectieven gebruiken. We vragen ons dan ook af hoe Sony zo'n hybride toestel ziet.

De nieuwste geruchten spreken over een toestel dat het uiterlijk van een SLT-camera krijgt en op de high-end-markt is gericht. We moeten waarschijnlijk nog wel even wachten voor we meer weten. Tussen eind 2014 en begin 2015 wordt het toestel verwacht.

4K-filmfunctie

Op de NAB-videobeurs in april 2013 toonde Sony een prototype van een camera met A-vatting die in staat is om 4K-video op te nemen. Mogelijk lanceert Sony in 2014 een dergelijke camera. Het zou goed kunnen dat in 2014 de 4K-resolutie begint in de camera's met filmfunctie. Ook Panasonic gaat zich waarschijnlijk in deze markt begeven. Wel verwachten we stevige prijskaartjes voor dergelijke camera's.

Sony 4K
Sony's 4K-prototype. Foto © Engadget.com

Sony's met beeldstabilisatie van Olympus

In 2012 investeerde Sony een flink bedrag in Olympus, de twee werken samen op gebied van camera's. Zo gebruikt Olympus bijvoorbeeld Sony-sensoren. Geruchten dat Sony de 5-assige-stabilisatie van Olympus gaat gebruiken zijn er in overvloed. Met de nieuwste camera's, de A7 en A7R, werd dat geen werkelijkheid, maar mogelijk is de fullframe-sensor te groot om te stabiliseren en zien we de techniek in 2014 in aps-c-camera's terug.

Sensortechniek

De laatste jaren heeft Sony een voorsprong opgebouwd als het om beeldsensoren gaat. Niet alleen de eigen camera's maken gebruik van de cmos-chips uit de fabrieken van Sony, ook merken als Nikon, Pentax en Olympus kiezen voor deze sensoren.

Sony zal niet stilzitten en blijft bezig met het ontwikkelen van nieuwe sensortechnieken. Dat blijkt wel uit de patenten en geruchten die regelmatig opduiken. Zo schijnt Sony te werken aan een 54-megapixelsensor die niet van het bayer-patroon gebruikmaakt. 2014 is waarschijnlijk nog te vroeg voor deze monsterlijke sensor, volgens geruchten komt deze in 2015 in camera's terecht.

Sensor-ontwerp
Een bijzonder pixelontwerp dat in een patent van Sony te zien is

Geavanceerde compactcamera's

Sony is tot nog toe de enige fabrikant die succesvol een grote sensor met zoomobjectief heeft weten te combineren in een zeer compacte camera. Dat leverde de RX100 en RX100 II op, die laatste is een kleine update van het eerste model. We verwachten in 2014 wederom veelbelovende compactcamera's van Sony. Wellicht krijgt de RX100 een grotere update in de vorm van een RX200. Sony blies met de RX10 ook de 'bridge-camera' weer nieuw leven in. Dat toestel laat zien dat de 1-inchsensor voor meerdere toepassingen geschikt is. Wat ons betreft mag in er 2014 meer van dit soort moois op de markt komen.

Sony RX100 II

Innovatie

Sony liet de afgelopen jaren zien niet bang te zijn voor innovatie en om af en toe het roer compleet om te gooien. Dat maakt het moeilijk te voorspellen welke wegen Sony in 2014 gaat bewandelen. Het afgelopen jaar waren er al wilde geruchten over een camera met een sensor die naar voor en achter kan verschuiven. Dat maakt in theorie autofocus mogelijk met alle objectieven, ook bij oude handmatige objectieven. Contax had vroeger al zo'n camera: de AX. Of het echt zover gaat komen is de vraag, maar we zijn er zeker van dat Sony weer leuke verrassingen in petto heeft het komende jaar.