Vooruitblik 2014: Panasonic - 4K-filmfunctie?

Julian 1639 2
Op de Photokina in 2010 presenteerde Panasonic de GH2. Op diezelfde beurs in 2012 verscheen de GH3. Krijgen we in 2014 de GH5 te zien? Wellicht, maar geruchten wijzen in een iets andere richting: Panasonic zou werken aan een duurdere micro four thirds-camera, met 4K-filmfunctie.

Mocht Panasonic een micro four thirds-camera met 4K-filmfunctie op de markt brengen, dan krijgt deze waarschijnlijk een plekje in het assortiment boven de GH3, met een hoger prijskaartje. Het is afwachten of het in dit geval een fotocamera met geavanceerde filmfunctie is, of een toestel dat volledig of grotendeels op video is gericht. Panasonic maakte eerder AG-AF101, een videocamera met micro four thirds-vatting die techniek nauw verwant is aan de GH2.

Volgens geruchten krijgt de nieuwe camera een 16-megapixelsensor, oled-scherm en zoeker met respectievelijk 1 miljoen en 3 miljoen beeldpunten en kan er gefilmd worden in 4K-resolutie bij een bitrate van 200 of 100 Mbps. Bovendien zouden de videobeelden een kleurdiepte van 4:2:2 hebben, vrijwel alle dslr's met filmfunctie moeten het nu doen met 4:2:0, waardoor minder data beschikbaar is in de kleurkanalen. Een geschikte sensor voor deze 4K-camera lijkt Panasonic in ieder geval al in huis te hebben.

Panasonic 4K

Panasonic GF7 en G7

In het lagere segment verwachten we de gebruikelijke updates. De Panasonic G- en GF-camera's worden vrijwel elk jaar vernieuwd. Met de G6 wist Panasonic in 2013 te overtuigen, het toestel biedt erg veel waar voor zijn geld, zeker als je fanatiek de filmfunctie gebruikt.

Een G7 en GF7 liggen in de lijn der verwachting, we zijn benieuwd welke vernieuwingen Panasonic hier in doorvoert. Beide camera's zouden een sensor-upgrade kunnen krijgen, met name de GF7 moet het nu nog doen met een relatief oude chip: de 16-megapixelsensor uit de GX1.

Voor de G7 zou Panasonic kunnen kiezen uit de 16-megapixelsensor die in de GX7 en GM1 is te vinden. Panasonic voorzag de GX7 voor het eerst van een gestabiliseerde sensor. Mogelijk vind deze ook zijn weg naar de G- en/of GF-serie.

Meer kleine GM-camera's?

Panasonic introduceerde de superkleine GM1 expliciet als het eerste model in een nieuwe serie, dat betekent dat we meer kunnen verwachten. We zijn benieuwd hoe dit vorm gaat krijgen, kleiner dan de GM1 lijkt het in ieder geval niet te kunnen worden. Wel zouden we nog kunnen denken aan een lager gepositioneerd model, dat gebruikmaakt van goedkopere materialen en eventueel een andere sensor.

Panasonic GM1

Panasonic GX7: geen opvolger verwacht

Panasonic maakte in 2013 met de GX7 een grote stap: maar liefst vijf nummers werden overgeslagen, want we hebben hier immers met de opvolger van de GX1 te maken. Het lijkt ons niet waarschijnlijk dat dit high-end-toestel jaarlijks van een update wordt voorzien, een nieuwe GX verwachten we dan ook niet in 2014.

Panasonic GX7

Objectieven

Panasonic heeft een aantal objectieven op de roadmap staan die in 2014 moeten verschijnen. Zo weten we al sinds de Photokina van 2012 dat er gewerkt wordt aan de Leica DG Noctricron 42.5mm f/1.2. Ook werkt de fabrikant aan kleine objectieven die mooi aansluiten bij de Panasonic GM1. Zo komt er een compacte Leica DG Summilux 15mm f/1.7 en wordt er gewerkt aan een compacte 35-100mm zoom. Het zou goed kunnen dat Panasonic met meer glaswerk komt, een patent toont bijvoorbeeld een 12-100mm en 12-120mm zoom.

Panasonic roadmap

afbeelding van Lester Kamstra

Zelf heb ik de G6. Ik ben een jonge filmmaker en ik vind de prijs kwaliteit op het gebied van film geweldig. Ben benieuwd de nieuwe toestellen gaan brengen. Een G7, een 4k camera en een vervanging van de GH3? Ik hoorde dat de 4K camera namelijk niet de GH3 vervangt maar erboven staat. Ben benieuwd.

afbeelding van lexwentink

De GH5? of welke andere naam hij zal krijgen komt boven de GH3 maar of dat al in jan of febru gaat gebeuren geen idee