Vooruitblik 2014: Olympus

Vooruitblik 2014: Olympus - OM-D E-M10 en nieuwe PEN-camera's?

Julian 5498 0
Olympus begon haar avontuur op gebied van compacte systeemcamera's met de PEN-serie. De OM-D E-M5 bleek echter een groter succes te zijn voor de fabrikant. Begin 2014 komt er een opvolger voor deze camera, in de vorm van de OM-D E-M10.

Dat Olympus met een opvolger komt voor de OM-D E-M5 is zeker. Waarschijnlijk zal de introductie al begin 2014 plaatsvinden. Volgens geruchten krijgt het nieuwe model dezelfde 16-megapixelsensor als de E-M5, maar wordt de camera voorzien van de beeldprocessor uit het topmodel: de OM-D E-M1.

Ook is zeker dat de opvolger wordt voorzien van wifi, dat blijkt uit registratiegegevens van de camera. Daarmee is ook de naam van de camera bekend; het gaat om de Olympus OM-D E-M10.

Naar overige specificaties is het nog gissen. Zo zijn we benieuwd of de elektronische zoeker een update krijgt. Waarschijnlijk weten we begin januari 2014 al meer, de camera wordt mogelijk op de CES-elektronicabeurs aangekondigd.

OM-D E-M5
Begin 2014 wordt de OM-D E-M5 (afbeelding) opgevolgd door de OM-D E-M10.

Nieuwe PEN-camera's

Nieuwe camera's in de PEN-serie lijken ook voor de hand te liggen. Op de Photokina in 2012 presenteerde Olympus voor het laatst een PEN Mini en PEN Lite. De high-end PEN E-P5 kwam in 2013. Het zijn dus vooral de instapmodellen waar we opvolgersĀ  van verwachten. Het zou dan kunnen gaan om de PEN E-PL7 (Lite) en PEN E-PM3 (Mini).

We zijn benieuwd of Olympus het voor elkaar krijgt de PEN Mini nog verder te verkleinen, zoals Panasonic dat deed met de GM1. Ook de toevoeging van wifi lijkt een logische stap voor PEN Mini en PEN Lite.

Meer Zuiko Pro-objectieven

Het objectievenaanbod voor micro four thirds is groot. Olympus heeft zelf al een uitgebreid assortiment en er zijn meer spelers op de markt, zoals Panasonic. Ongetwijfeld zal 2014 toch nieuw glaswerk brengen. Zo weten we al dat Olympus met een 40-150mm f/2.8 komt, als aanvulling op de 12-40mm f/2.8, een prototype werd getoond tijdens de introductie van de OM-D E-M1.

Olympus 40-150mm f/2.8


Daarnaast toonde Olympus een roadmap met meerdere Zuiko Pro-objectieven. Daaruit blijkt dat de fabrikant werkt aan een ultragroothoek en een supertele(zoom). Het is nog niet bekend over welke brandpunten en diafragma's deze objectieven beschikken.