Vooruitblik 2014: Leica - Wie het weet mag het zeggen

Julian 1683 0
Naar nieuws over Leica blijft het meestal gissen. De fabrikant weet beter dan zijn concurrenten nieuwe modellen lang onder de hoed te houden. Behalve als de camera's over wifi beschikken, want dan wil er nog wel eens een registratie opduiken. Zo weten we dat Leica met de T typ 701 komt.

Wie een Leica M typ 240 wil kopen, die op de Photokina 2012 geïntroduceerd werd, komt op een wachtlijst terecht. Een opvolger voor het topmodel lijkt ons dan ook zeer onwaarschijnlijk. Van nieuwe speciale edities zouden we echter niet opkijken, maar technisch zullen die waarschijnlijk niet afwijken van de huidige Leica M.

Leica X3?

Echt nieuws verwachten we eerder in de lagere regionen, de Leica X2 is bijvoorbeeld wel toe aan een update met een beter scherm. Het huidige exemplaar telt slechts 230.000 beeldpunten en dat was tijdens de introductie in 2012 al mager. Ook een ingebouwde elektronische zoeker zouden we graag terugzien in de high-end-compact van Leica. Op de X2 is deze zoeker optioneel, wat ons betreft mag deze in een eventuele Leica X3 standaard aanwezig zijn, ingebouwd in de behuizing.

Leica X2
Dit is de Leica X2 uit 2012, mogelijk komt er in 2014 een Leica X3

Leica T typ 701

Leica weet haar nieuwe camera's meestal goed onder de pet te houden. Een uitzondering zijn de modellen met wifi, deze moeten worden geregistreerd voor goedkeuring en zo duikt er wel eens voortijdig een nieuw model op. Zo zagen we in november de Leica T typ 701 opduiken in registratiegegevens van de Taiwan National Communications Commision.

Het is nog niet duidelijk om wat voor camera het gaat en wanneer deze komt. Eerder verscheen ook de Leica C typ 112 vroegtijdig op het net via deze weg. Dat bleek om een compactcamera op basis van de Panasonic LF1 te gaan. De enige zekerheid is dat het toestel over wifi beschikt.

Leica T typ 701

Compacte systeemcamera?

Al jaren gaan er geruchten over een compacte systeemcamera van Leica. Je zou kunnen denken aan een model in de X-serie met aps-c-sensor en verwisselbare objectieven. Mocht Leica met een nieuw systeem komen, dan verwachten we dat de Photokina in september wordt aangegrepen als lanceermoment. De Duitse fabrikant is meestal groots aanwezig op de enorme fotobeurs. Concrete aanwijzingen over een compacte systeemcamera van Leica zijn er echter nog steeds niet, of deze er echt komt in 2014 is dan ook verre van zeker.