Vooruitblik 2014: Hasselblad - H6D en meer Sony's met Hasselblad-sausje?

Julian 2886 1
Sinds 2006 introduceert Hasselblad iedere twee jaar op de Photokina een nieuwe H-camera. Het lijkt dan ook al bijna zeker dat we op de Keulse fotobeurs in 2014 de Hasselblad H6D te zien krijgen. De H5D is er met 40, 50 of 60 megapixels. Wellicht wordt dat in een nieuw model verder opgekrikt.

Op de Photokina in 2012 zag de Hasselblad H5D het levenslicht. De camerafabrikant kondigde de afgelopen jaren elke twee jaar op de fotobeurs een nieuwe versie aan van het digitale middenformaatsysteem. Mocht Hasselblad op dezelfde voet doorgaan, dan kunnen we in september 2014 dus de H6D verwachten.

In welk opzicht de eventuele H6D zich zal onderscheiden ten opzichte van zijn voorgangers is nog de vraag. In ieder geval zou je aan meer megapixels kunnen denken. Hasselblad levert de H5D in 40-, 50-, en 60-megapixeluitvoering. Wil je meer, dan is er een 200-megapixel multishot-achterwand.

Concurrerende fabrikanten van digitale middenformaatsystemen leveren al meer megapixels (zonder multishot-oplossing). Zo kun je bij PhaseOne en Mamiya Leaf terecht voor digitale systemen met 80-megapixelresolutie. De taak is nu aan Hasselblad om dat te overtreffen, want de concurrentie zal niet stilzitten.

Hasselblad H5D

Sony-camera's in luxe jasje

Op de Photokina van 2012 verraste Hasselblad ook met een heel ander soort camera's: niks meer of minder dan Sony-toestellen met luxe jasje en extreem hoog prijskaartje. Er zijn nog diverse Sony's die voor zo'n Hasselblad-sausje in aanmerking komen; de nieuwe A7 en A7R bijvoorbeeld. Direct na de lancering van de Sony A7 en A7R dook onderstaande afbeelding op van zo'n camera. Dat ging echter om een bewerking, maar het zou ons niet verbazen als Hasselblad een 'eigen' uitvoering van een van de Sony's maakt.

Hasselblad Solar

Bij de introductie van de Lunar (gebaseerd op de NEX-7) vertelde Hasselblad ons dat er ook een compact en een dslr/slt-model zou volgen. De compactcamera kwam in de vorm van de Stellar (Sony RX100), de spiegelreflex bleef uit. We zijn benieuwd of Hasselblad daar nog op terugkomt.

Hasselblad dslr schets
Deze schets van een Hasselblad-dslr zagen we op de Photokina in 2012

afbeelding van RH Boks

Het is een gekke combi, Hasselblad (met name de H serie) is allang geen Zweese degelijkheid met een Carl Zeiss objectief maar een Fuji camera met Fujinon objectieven deze gaat nu samen met Sony om Sony camera's te voorzien van het Hasselblad logo en gebruik van Carl Zeiss objectieven. Met de nieuwe mogelijke betere en goedkopere beeldchips kan Sony ook straks een middenformaat camera maken voor een kwart van de prijs van die van de H serie eventueel in samenwerking met Nikon. Het zijn rare kruisbestuivingen maar ze leveren wel geweldige camera's op en houden het spannend voor de photokina. Ik verwacht een Sony en een Nikon Mediumformaat camera met 50 tot 60 MP pixels voor 4000 tot 8000 euro op de photokina 2014.