Vooruitblik 2014: Canon

Vooruitblik 2014: Canon - Eindelijk de EOS 7D Mark II?

Julian 13261 7
Van Canon verwachten we in 2014 meer camera's met de Dual Pixel AF-sensor die in de EOS 70D werd geïntroduceerd. Daarnaast hopen we dat de 7D Mark II eindelijk op de markt komt. Ook gaan er geruchten over een camera met veel megapixels, mogelijk zelfs een middenformaatsysteem.

In 2013 bracht Canon in de EOS 70D de langverwachte nieuwe aps-c-sensor. Wij durven er onze hand voor in het vuur te steken dat we deze 20-megapixelchip met Dual Pixel AF in 2014 in meer camera's terug gaan zien. De afgelopen jaren paste Canon die strategie veelvuldig toe. De 18-megapixelsensor werd gebruikt in alle cameralijnen, van de 550D tot de 60D en 7D.

Canon EOS 750D

Een logische kandidaat voor de Dual Pixel AF-sensor is de EOS 750D. Canon voorzag in 2013 de EOS 700D van minimale wijzigingen ten opzichte van de 650D, een echte opvolger konden we het niet noemen. We verwachten dan ook dat de 700D weer snel opgevolgd gaat worden, dit keer door een model dat meer nieuws te brengen heeft.

Ook zou het ons niets verbazen als Canon wifi toevoegt aan de 750D. Daarnaast hopen we op een upgrade van het focussysteem. De 9-puntsfocusmodule steekt schril af tegen de 39 focuspunten in de geavanceerde instappers van Nikon: de D5200 en D5300. Het is echter de vraag of Canon gehoor geeft aan onze wensen.

Canon EOS 750D

Canon EOS 150D, of 200D?

Een opvolger van de kleine Canon EOS 100D ligt ook in de lijn der verwachtingen. Het is even afwachten wat Canon met de naam doet, het zou een 150D of 200D kunnen worden. Eveneens lijken de 20-megapixelsensor met Dual Pixel AF en wifi logische stappen voor deze camera.

Canon EOS 7D Mark II

Vorig jaar blikten we al vooruit op de Canon EOS 7D Mark II. Dat bleek te vroeg, want in 2013 was er geen spoor van deze camera te bekennen. Aan geruchten over het toptoestel in het aps-c-segment geen gebrek. Hogere snelheden, een geavanceerder autofocussysteem en verbeteringen op het gebied van de filmfunctie liggen in de lijn der verwachting.

Canon 7D Mark IIDe Photokina in september zou een mooi toneel zijn voor dit vlaggenschip, al spreken geruchten over een lancering in de eerste helft van 2014. Volgens die geruchten kunnen we een camera met prijskaartje van zo'n 2000 dollar verwachten, met een compleet nieuwe sensor en een nieuw focussysteem. Dat laatste lijkt logisch, gezien de EOS 70D het 19-puntssysteem uit de 7D heeft gekregen.

We zijn benieuwd welke weg Canon inslaat op gebied van sensortechniek. De afgelopen jaren moest Canon de concurrentie voor laten gaan op gebied van megapixels, ruisprestaties en dynamisch bereik. De sensoren van Sony en Toshiba, die ook veelvuldig door andere fabrikanten gebruikt worden, presteren op die gebieden beter dan de chips uit de eigen fabriek van Canon.

Met de EOS 70D liet Canon zien dat de fabrikant niet stilstaat wat sensortechnologie betreft, maar de innovatie en verbetering kwam vooral op gebied van scherpstellen bij live-view en filmen. Wat beeldkwaliteit betreft moet Canon de concurrentie nog voor laten gaan en het zou ons verbazen als Canon dat tij in 2014 weet te keren. We hopen echter dat Canon blijft innoveren en het gat met de concurrentie weet te dichten.

Canon EOS M - Tijd voor een echte opvolger

Groot speerpunt van de sensor die met de EOS 70D geïntroduceerd werd is het focussysteem, dat de snelheid in live-view drastisch verbeterd. Dat maakt de sensor bij uitstek geschikt voor een compacte systeemcamera.

Met de eerste EOS M wist Canon geen potten te breken. Eind 2013 introduceerde Canon in Azië de EOS M2, maar die verschilt nauwelijks van zijn voorganger. Het is wachten op een echte opvolger. Als Canon hier de sensor met Dual Pixel AF instopt, dan zou direct het grootste probleem van de compacte systeemcamera - de trage autofocus - tot het verleden behoren.

De huidige EOS M is gericht op overstappers van compactcamera's, geruchten over een geavanceerder model met een ingebouwde zoeker gaan in het rond. We zijn benieuwd of  Canon die stap gaat maken, we weten in ieder geval zeker dat de gevorderde fotograaf Canon dankbaar zou zijn voor zo'n camera.

Wat ons betreft mag Canon ook hard gaan werken aan nieuwe objectieven voor het EOS M-systeem. Het huidige aanbod is erg mager. Naast de 18-55mm kitlens heb je keuze uit een 22mm f/2 pancake en de 11-22mm f/4-5.6 IS STM ultragroothoek.

Canon EOS M3
Impressie van een Canon EOS M(3?) met ingebouwde elektronische zoeker.

Fullframe megapixelmonster?

De fullframe Canon EOS 6D, 5D Mark III en 1D X zijn waarschijnlijk nog niet aan vervanging toe in 2014, er ontbreekt echter een 'megapixelmonster' in de line-up van Canon, terwijl de fabrikant voorheen regelmatig voorop liep in de megapixelrace.

Canon zou dit kunnen oplossen met de 'EOS 3D', waar al jaren geruchten over gaan. Dit jaar dook de naam weer diverse malen op, het toestel zou over een 46-megapixelsensor beschikken. Of Canon kiest voor een nieuw model tussen de huidige 5D- en 1D-serie in is nog de vraag. Een dergelijk toestel zou ook in de 1D-serie passen. We verwachten in ieder geval wel iets nieuws van Canon in het hoogste segment.

Middenformaat

Ook gaan er wilde geruchten over een digitaal middenformaatsysteem van Canon, mogelijk in samenwerking (of na overname van) een bestaande fabrikant van dergelijke camera's. PhaseOne werd het afgelopen jaar genoemd in geruchten. Mocht Canon in die markt stappen, dan is een dslr met heel veel megapixels geen noodzaak meer.

Canon Phase One
Gaat Canon samenwerken met PhaseOne aan een middenformaatsysteem?

Veel objectieven verwacht

2013 was een mager jaar wat objectieven betreft voor Canon. We hebben goede hoop dat 2014 interessanter nieuws gaat brengen op dat gebied. Canon is bezig met haar oude primes te vervangen door IS-versies. Zo verschenen er van de 24mm f/2.8, 28mm f/2.8 en 35mm f/2 nieuwe versies met IS-beeldstabilisatie. Die trend wordt waarschijnlijk doorgezet bij meer objectieven zoals de 50mm f/1.8.

Over een opvolger van de EF 35mm f/1.4L gaan al lang geruchten. Een nieuwe versie zou momenteel al getest worden. Verder zijn er geruchten over opvolgers van de 17-40mm f/4L en 100-400mm f/4.5-5.6L IS.

Ook behoren nieuwe tilt-shift-objectieven tot de mogelijkheden en volgens CanonRumors zouden er in 2014 nieuwe 24-70mm's op de markt kunnen komen: een goedkopere variant met variabel diafragma, bijvoorbeeld een 24-70mm f/3.5-5.6 en een 24-70mm f/2.8L met IS-beeldstabilisatie. Die laatste zou dan een plek krijgen boven de huidige 24-70mm f/2.8L USM II.

Afgaande op patenten en geruchten lijkt het dat Canon aan onderstaande objectieven werkt. Waarschijnlijk krijgen we een aantal hiervan in 2014 te zien:

afbeelding van Anonymous

Voorlopig hebben ze nog niks.. Alleen maar teleurstellingen bij Canon

afbeelding van RH Boks

Met de introductie van de eos serie (analoog) veroverde Canon een grote markt in de prof sector. De marktleider voor decenia (Nikon) had even het nakijken. Met de D1 in het digitale tijdperk veroverde de marktleider weer positie terug om het een paar jaar later te veerliezen aan de fullframe van Canon en toen opnieuw keerde Nikon terug en deed zelfs een aanval op de middenformaat markt (D800E) de introuductie van super objectieven zoals de 24mm 1.4 deed Canon verder op achterstand zetten. Ik hoop dan ook in het kader van gezonde concurentie dat Canon met iets nieuwes komt en een prikkel gaat geven voor verdere inovatie. Het gerucht van middenformaat lijkt me niet plausibel wel voor Sony,Fuji en Nikon deze hebben allen ervaring met groter formaat.

afbeelding van Aand8tig lezer

Altijd leuk om de vooruitblikken te lezen, de meeste (grote) merken komen aan bod, zoals Canon, Tamron, Sigma, Hasselblad, Zeis, Fuji, .... We hebben wel een terugblik van Nikon gezien, komt hiervan ook een vooruitblik?
Zie ook de reactie hierboven, komt Nikon met middenformaat in 2014? En naast de D4s ook nog een 36+ mp camera? en 24-70 met VR?

afbeelding van Julian

De vooruitblik van Nikon zijn we nog niet aan toe gekomen, maar daar is een hoop over te vertellen inderdaad, dus die komt er nog aan binnenkort!

afbeelding van Aand8tig_lezer

Bedankt, we wachten in spanning af...

afbeelding van henk geerling

Daarom ben ik blij dat ik ben overgestapt ben van canon naar nikon.
Canon houd mensen jaren aan het lijntje.

G, H

afbeelding van Henk l.

Geloof mij die 7d mark ii wordt beter dan alle nikon en sony varianten samen. Wordt een dijk van een camera met iso prestastie die niet veel vasn een full frame afligt.

Henk