Vooruitblik 2013: Pentax/Ricoh - Langverwachte fullframe-camera?

jesse kraal 7640 1
In 2012 werd de overgang van Hoya naar Ricoh als eigenaar van Pentax afgerond. Pentax en Ricoh gaan samen verder als Pentax Ricoh Imaging. Door de reorganisatie duurt het een en ander iets langer dan gehoopt. Komt in 2013 de eerste fullframe Pentax?

Het afgelopen jaar was er relatief weinig nieuws te melden bij Pentax en Ricoh. Op de Photokina werden nieuwe objectieven getoond en een opgefriste versie van de K-5 in twee uitvoeringen: de K-5 II en de K-5 IIs zonder anti-alias-filter.

Op de beurs werd ons verteld dat we volgend jaar zeker interessant nieuws van Pentax kunnen verwachten. Hoewel niet expliciet bevestigd, werd er zeker geen moeite gedaan om de komst van een fullframe-camera te ontkennen. Een topman van het bedrijf liet onlangs doorschemeren dat er gewerkt wordt aan een model met grote sensor. De introductie zou in 2013 of later gepland staan.

Pentax MZ-D

Op de Photokina in 2000 liet Pentax al aan prototype van een fullframe-dslr zien, deze Pentax MZ-D, met een door Phillips ontwikkelde 6-megapixelsensor, is echter nooit op de markt gekomen.

Pentax MZ-D

24-megapixelsensor van Sony?

Mocht Pentax in 2013 met een fullframe-camera komen, dan verwachten we een sensor uit de fabriek van Sony. Ook in haar aps-c-camera's maakt Pentax gebruik van Sony-sensoren. De 24-megapixelchip uit de Sony A99 lijkt het meest voor de hand te liggen. Als rugnummer voor een dergelijke camera lijkt Pentax K-3 de meest logische keuze.

Pentax K-3
Ons lukt het om met Photoshop een fullframe-sensor in de K-5 te knutselen. Gaat Pentax het lukken om dit in de praktijk uit te voeren en een K-3 te lanceren?

Toekomst

Pentax heeft een lastige tijd achter de rug. Voormalig moederbedrijf Hoya investeerde maar weinig in de fotografische tak en bleek vooral geïnteresseerd in het (winstgevende) medische deel. Met Ricoh als nieuwe eigenaar lijkt die tijd voorbij en wordt er volop aan de toekomst gewerkt.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van vinni

Na de update van de K5, kan een FF niet uitblijven ;) Dat geeft de verzamelaar van oude objectieven weer een extra mogelijkheid qua brandpuntsafstand, de originele !