Vooruitblik 2013: Panasonic - GX2 en compact met 4/3-sensor?

Julian 2547 1
Het eerste nieuws van Panasonic komt waarschijnlijk in de vorm van een opvolger voor de GX1. In de GX2 verwachten we een nieuwe sensor, de chip uit de GH3 is de meest voor de handliggende keuze. Ook denkt Panasonic na over een compact met 4/3-sensor.

Aanvankelijk gingen er geruchten dat Panasonic de GX2 nog in 2012 zou aankondigen, dat bleek echter niet het geval. Wel verwachten we dat de GX1 de eerstvolgende Panasonic mft-camera is die een opvolger krijgt en dat dit niet te lang zal duren.

We zijn benieuwd wat Panasonic met de behuizing doet, de GX1 is een compact model zonder zoeker. Nu de GH3 een stuk groter is geworden, zou Panasonic kunnen kiezen voor een GX2 met elektronische zoeker in een compact formaat (zoals de Olympus OM-D E-M5).

GX1 evf
De Panasonic GX1 is te gebruiken met een externe evf, maar die is niet echt compact. Een ingebouwde evf zou wat ons betreft welkom zijn in de GX2.

Panasonic X-objectieven

Panasonic zet ook in op hoogwaardige objectieven voor micro four thirds. Met de 12-35mm f/2.8 X en 35-100mm f/2.8 X heeft de fabrikant tegenhangers voor de populaire 24-70mm en 70-200mm  fullframe-objectieven. Prototypes van een 42.5mm f/1.2 en 150mm f/2.8 werden getoond op de Photokina, deze worden verwacht in '2013-2014', aldus de fabrikant.

Panasonic X-objectieven

Compact met grote sensor?

Panasonic onderzoekt ook de mogelijkheden voor een compactcamera met grote 4/3-sensor. In de LX7 vonden we dit jaar wederom een 1/1.7-inchsensor, een stuk kleiner dan de chip in de Sony RX100.

De LX7 is echter flink lichtsterker in het telebereik, wat de kleinere sensormaat grotendeels goedmaakt. Volgens Panasonic moet een compact met grote sensor ook een lichtsterke lens hebben. Dat is mogelijk, mits er voor een prime gekozen wordt, want Panasonic wil de camera klein houden. Een eventuele compact met grote sensor zou kleiner moeten worden dan de Panasonic GX1-camera.

Of en wanneer we een compactcamera met 4/3-sensor van Panasonic kunnen verwachten is dus nog onduidelijk, maar er wordt in Japan zeker nagedacht over zo'n toestel.

afbeelding van G .Janssens

Vooruitblik 2012 ??