Vooruitblik 2013: Olympus - Meer high-end-camera's

Julian 3088 0
Van Olympus verwachten we in 2013 een opvolger voor de PEN E-P3, wellicht meerdere modellen in de OM-D-serie en een oplossing om je 'oude' Olympus TOP-line-objectieven weer volwaardig te kunnen gebruiken. Dat laatste roept echter nog de nodige vraagtekens op.

Olympus heeft een moeilijke tijd achter de rug. Het bedrijf was verwikkeld in een groot boekhoudschandaal. Dat weerhield de camerafabrikant er niet van om met diverse nieuwe producten te komen in 2012. Olympus lijkt in te zetten op de high-end-markt met de OM-D E-M5 en diverse hoogwaardige objectieven.

Olympus PEN E-P5

In 2013 kunnen we zeker nieuws verwachten. De fabrikant heeft daar al één en ander over losgelaten. Op de Photokina spraken we met Toskhiyuki Terada over de toekomst van het merk. Hij verzekerde ons dat er een opvolger voor de E-P3 op komst is.

We vragen ons wel af hoe dit model, waarschijnlijk met rugnummer E-P5, eruit gaat zien. Een mooie aanvulling zou een zoeker zijn, maar zo'n camera is er al, in de vorm van de OM-D E-M5.

Meer Olympus OM-D-camera's?

In de PEN-serie voert Olympus drie modellen. We vroegen Terada of er ook meerdere varianten in de OM-D-serie te verwachten zijn. Ook op deze vraag geeft hij een bevestigend antwoord. Concrete uitspraken doet Olympus er nog niet over, maar het is te verwachten dat er meerdere OM-D-modellen komen die diverse doelgroepen aanspreken.

Nieuw topmodel

Ook heeft Olympus bekendgemaakt te werken aan een nieuw topmodel, een opvolger voor de E-5 spiegelreflex. De camera moet de ragscherpe 4/3-objectieven uit de TOP-line tot hun recht laten komen. De fabrikant onderzoekt momenteel nog welke techniek daarvoor ingezet zal worden, er bestaat een kans dat er nog een spiegelreflexcamera komt, het zou ook om een compacte systeemcamera kunnen gaan die boven de OM-D gepositioneerd wordt.

Nog een andere optie is een adapter om je 43-objectieven op mft-camera's te gebruiken. Dat is natuurlijk al mogelijk met een simpele adapter, maar een patent van Olympus beschrijft een geavanceerde adapter met ingebouwde autofocus en beeldstabilisatie.

Olympus topmodel
Olympus werkt aan een nieuw topmodel, maar is er nog niet over uit welke technologie gebruikt zal worden. Een adapter? Toch nog een dslr, of een spiegelloos toestel? Wij gokken op het laatste.

Samenwerking met Sony

Door het boekhoudschandaal raakte Olympus in de financiële problemen. Eind september werd bekend dat Sony bij zal springen. Sony investeert 50 miljard yen (498 miljoen euro) in Olympus en krijgt daarvoor een belang van 11 procent.

Het is Sony vooral te doen om de winstgevende medische tak van Olympus, maar ook op gebied van camera's zal er samengewerkt worden. Dat zal gedaan worden door 'wederzijdse transacties'. Zo kan Olympus gebruik maken van de sensoren van Sony en zal laatstgenoemde gebruik maken van de technologie op gebied van objectieven van Olympus.

Hoewel in de pdf omschreven staat dat de samenwerking vooral op gebied van compactcamera's zal plaatsvinden, is de band tussen de twee bedrijven nu al te zien in de Olympus OM-D en de nieuwe PEN E-PL5 en E-PM2. Dit drietal maakt gebruik van een 16-megapixelsensor uit de fabriek van Sony.