Vooruitblik 2013: Leica - In nevelen gehuld

Julian 1956 0
Wat gaat Leica doen in 2013? Wij zouden het eerlijk gezegd niet weten. Als een van de weinige camerafabrikanten komt er maar weinig informatie naar buiten voordat Leica dat zelf wil. Wel kunnen we speculeren over een compacte systeemcamera.

De lijn M-camera's is in 2012 compleet ververst met de Leica M (typ 240), de goedkopere Leica M-E en de Leica M-monochrom. Nieuwe M-camera's verwachten we dat ook niet in 2013, want de high-endtoestellen van de fabrikant uit het Duitse Solms gaan altijd wel een aantal jaar mee.

Leica M-serie
De Leica M-lijn compleet. Vlnr.: Leica M, Leica M-E en Leica M Monochrom.

Compacte systeemcamera?

In 2011 deed Leica al uitspraken over een compacte systeemcamera met mogelijk een elektronische zoeker. Zo'n camera zou een bredere doelgroep moeten aanspreken. Destijds werd gehint naar een lancering in 2012, de csc van Leica blijft echter uit.

Wel verscheen de nieuwe Leica X2, maar die beschikt net als zijn voorganger over een vaste lens. Mogelijk komt er in de toekomst een vergelijkbare camera met aps-c-sensor, maar dan met verwisselbare objectieven.

Leica X csc
Een compacte systeemcamera van Leica gebaseerd op de X2 zou er zo uit kunnen zien

Leica in de schijnwerpers

Ondanks dat Leica het rustig aan doet qua productlanceringen, weet het vermaarde fotomerk toch vaak in de aandacht te komen. Het afgelopen jaar werden er diverse klassieke Leica's voor recordbedragen geveild, in 2013 zijn er vast weer nieuwe opzienbarende feiten over oude Leica's te melden. Ook zouden we niet gek op kijken van een nieuwe 'special limited edition' van een bestaande Leica-camera.