Vooruitblik 2013: Fujifilm - Focus op de X-serie

Julian 2931 1
Fujifilm timmert hard aan de weg met de X-serie, bestaande uit high-end compactcamera's en geavanceerde compacte systeemcamera's. We verwachten dat Fujifilm in 2013 die trend door zal zetten en met nieuwe camera's en objectieven komt.

Het begon met de Fujifilm X100, een aps-c-camera met vast objectief. Dit toestel is alweer even op de markt en er is dan ook ruimte voor een opvolger. Fujifilm zou bijvoorbeeld de 16-megapixelsensor uit de X-Pro1 en X-E1 kunnen gebruiken voor een X200.

Dat er een opvolger voor de X100 op komst is, werd onlangs al bevestigd door een fotograaf die gesponsord wordt door Fujifilm. Mogelijk hoeven we niet lang te wachten op deze X200, begin januari zou er een aankondiging gepland staan van Fujifilm.

X-Pro1 en X-E1

In 2012 zag de Fujifilm X-Pro1 het levenslicht, gevolgd door de X-E1. We vermoeden dat deze modellen het nog wel even zonder opvolger zullen stellen. De strategie van dit tweetal is echter interessant: de Fujifilm X-E1 is een stuk goedkoper dan de X-Pro1, terwijl de verschillen relatief klein zijn.

De voordelige X-E1 heeft alleen een elektronische zoeker en niet het hybride exemplaar van de X-Pro1. Diezelfde strategie zou Fujifilm ook bij de opvolger(s) van de X100 kunnen toepassen door een versie met hybride zoeker en een goedkopere variant met elektronische zoeker uit te brengen. Concrete aanwijzingen zijn er niet, maar wat ons betreft mag Fujifilm zo'n camera zeker maken.

Fujifilm X-E
Wat ons betreft mag Fujifilm met twee opvolgers van de X100 komen. Eentje mét hybride zoeker en een goedkopere X-E200-versie met enkel een elektronische zoeker.

Vijf nieuwe X-objectieven

Fujifilm heeft al een roadmap vrijgegeven waarin kenbaar wordt gemaakt welke objectieven je voor het X-systeem kunt verwachten. Voor 2013 staan er vijf op de planning:

  • Fujinon Super EBC XF 10–24 mm f/4 R LM OIS
  • Fujinon Super EBC XF 23 mm f/1.4 R
  • Fujinon Super EBC XF 27 mm f/2.8 R
  • Fujinon Super EBC XF 55–200 mm f/3.5–4.8 R LM OIS
  • Fujinon Super EBC XF 56 mm f/1.4 R

Fujifilm roadmap

Geen fullframe

Wat je in ieder geval niet hoeft te verwachten is een Fujifilm X-camera met fullframe-sensor. De beeldcirkel van de huidige X-objectieven is niet groot genoeg om een fullframe-sensor van beeldinformatie te voorzien en bovendien is de X-mount te klein om daar een sensor van 36 x 24mm achter te plaatsen. Mocht Fujifilm fullframe-plannen hebben, dan zal er een nieuwe vatting moeten komen.

Compacts

Tot nu toe zijn er drie compactcamera's met 12-megapixel 2/3-inchsensor verschenen in de X-serie: de Fujifilm X10, X-S1 en de XF1. Een high-end-toestel, een superzoom en een stijlvol compact exemplaar.

Fujifilm is dus in alle segmenten vertegenwoordigd met een X-camera. Een nieuw type camera met 2/3-inchsensor lijkt dan ook onwaarschijnlijk, maar mogelijk krijgen we opvolgers van de bestaande toestellen te zien, met vernieuwde sensor.

Fujifilm X10
De Fujifilm X10 was de eerste compact in de Fujifilm X-serie. Krijgt dit model ook als eerste een opvolger?

afbeelding van E Heermans

Ik denk dat de 55-200 wel interessant is voor mij. Wil wat meer concertfotografie gaan doen en dan is wat meer bereik wel handig. Daarna weet ik het nog niet. Zowel de 56 als de 10-22 zijn wel een mooie aanvulling, maar de prijzen zijn zo hoog dat ik langzaam aan moet doen. En zo eindig ik toch weer met net zo'n volle tas als toen ik mijn Nikon-set zat was vanwege het gewicht... ;-)