Vooruitblik 2013: Canon - Pensioen in zicht voor 18-megapixelsensor

Julian 5209 2
In september 2009 introduceerde Canon de EOS 7D met 18-megapixel aps-c-sensor. In de daaropvolgende jaren zagen we de sensor in diverse camera's terugkeren. De rek is er nu wel een beetje uit, tijd voor een nieuwe sensor. Die verwachten we in 2013.

De Canon EOS 7D was de eerste Canon-dslr met de 18-megapixel aps-c-sensor. Vervolgens werden ook de Canon EOS 60D, 550D en 600D voorzien van dezelfde beeldchip. In de Canon EOS 650D en EOS M kregen we een aangepaste variant met fasedetectiepixels voorgeschoteld.

7D sensorWe zijn nu ruim drie jaar verder en de rek is er wel een beetje uit, tijd voor een nieuwe sensor. We verwachten dan ook dat de 18-megapixel-cmos in 2013 van zijn pensioen mag gaan genieten en dat we een nieuwe sensor te zien krijgen.

Canon EOS 7D Mark II

Het is nog de vraag in welke camera we voor het eerst een nieuwe sensor te zien krijgen. Een opvolger voor de Canon EOS 7D lijkt logisch, maar ook de EOS 60D draait al even mee. In het geruchtencircuit zijn er verschillende aanwijzingen, enerzijds zouden we een 7D Mark II en een Canon 70D verwachten, er gaan ook geluiden op dat Canon de twee modellen samenvoegt en er één high-end aps-c-camera komt.

Mocht dat laatste het geval zijn, dan zijn we benieuwd of deze camera (de 7D Mark II?) een uitklapscherm krijgt of niet. Op high-end-camera's ontbreekt een uitklapscherm vaak omdat het moeilijker is om zo'n constructie stof- en waterdicht te maken. Sony laat met de A77 en A99 echter zien dat dit ook met een uitklapscherm zeker mogelijk is.

Als er inderdaad een nieuwe aps-c-sensor komt, dan wordt de EOS 650D wellicht ook in 2013 opgevolgd, zodat ook de geavanceerde instapper van de nieuwe techniek gebruik kan maken.

Canon 7D Mark II
Gaat Canon de 7D en 60D samenvoegen in een 7D Mark II?We zijn benieuwd of die camera dan een uitklapscherm krijgt.

Canon EOS M

In 2012 bracht Canon haar eerste compacte systeemcamera op de markt. Met de EOS M mikt Canon op het lagere segment. Canon is de laatste grote fabrikant die zich op de csc-markt waagt en heeft flink wat in te halen, met name op gebied van objectieven.

In 2013 verwachten we op zijn minst wat nieuw glaswerk, maar een nieuwe EOS M-camera zou ons zeker niet verbazen. Een high-end EOS M-variant verwachten we aanvankelijk niet. De fabrikant heeft zelf ook laten doorschemeren dat zo'n model (nog) niet op de planning staat. Mogelijk ziet Canon een geavanceerde csc teveel als concurrentie voor haar eigen spiegelreflexen.

De berichten zijn echter tegenstrijdig, want volgens geruchten komt er in 2013 wel een EOS M met ingebouwde zoeker. Zo'n camera zou in het vaarwater van de Sony NEX-6/NEX-7 en Fujifilm X-E1 kunnen zitten. Hoewel een fullframe EOS M-camera volgens Canon (voorlopig) niet op de planning staat, verscheen er wel een patent online dat een 50mm f/2 voor een compacte systeemcamera met fullframe-sensor beschrijft.

EOS M met zoeker
Komt er een Canon EOS M met ingebouwde (elektronische) zoeker?

Megapixelmonster

Dan rest nog de vraag of Canon met een 'megapixelmonster' gaat komen. De EOS 1D X kreeg juist minder pixels dan zijn voorganger. Concurrent Nikon draaide de rollen om, waar voorheen zuinig gedaan werd met de megapixels kreeg de Nikon D800 een 36-megapixelsensor.

Aan geruchten over een nieuwe Canon-dslr met veel megapixels geen gebrek; Het lijkt ons ook sterk dat Canon deze markt compleet zal negeren. Een aantal jaar geleden toonde Canon een prototype van een 120-megapixel aps-h-sensor. Die specifieke sensor verwachten we niet in camera terug te zien (het aps-h-formaat is inmiddels vaarwel gezegd) en zo'n vaart zal het met de megapixels niet lopen.

De geruchten spreken over een 46-megapixel fullframe-camera met het rugnummer EOS 3D. Enkele maanden geleden werd nog gedacht dat dit model nog in 2012 het levenslicht zou zien, dat blijkt echter niet het geval.

EOS vraagteken

afbeelding van Dennis K.

aaah :D , nieuws over high end cropfactor's nu moet nikon nog iets "lekken" opvolger D7000 / D300s ;)

afbeelding van Anonymous

te veel, niet teveel...