Voortdurende zoektocht naar het tussengebied

Redactie 1062 0
De foto's van Ellen Kooi uit Nederland en Astrid Kruse Jensen uit Denemarken vertonen opmerkelijke overeenkomsten. Het grootste verschil is dat Kooi alleen bij dag werkt en Kruse Jensen bij nacht. Aanleiding voor een tentoonstelling.

De titel 'On the other side of twilight' verwijst naar het 'tussengebied' waar beide kunstenaars voortdurend naar op zoek zijn, een gebied waar nooit iets vaststaat en veel open blijft. In het werk van Ellen Kooi fungeren Nederlandse landschappen als locaties voor dubbelzinnige en onverklaarbare gebeurtenissen. Astrid Kruse Jensen regisseert haar foto's eveneens, maar gaat meer uit van situaties en omstandigheden zoals zij die ter plekke aantreft.

Ellen Kooi

Ellen Kooi ensceneert een beeld altijd tot in het kleinste detail en met uiterste perfectie. Delen van straten of andere locaties worden tot complete filmsets omgebouwd, inclusief modellen, lichtinstallaties, camera's, rekwisieten en draaiboeken. Niet alleen haar werkwijze lijkt op de productie van een film, ook het resultaat heeft iets filmisch, een moment uit een spannende of ontroerende scène. Altijd balanceren deze scènes op de rand van werkelijkheid en verbeelding. 

Foto © Ellen Kooi

Astrid Kruse Jensen

De lange sluitertijden van Astrid Kruse Jensen daarentegen geven haar foto's een hoge kleurverzadiging die de beelden een intense kwaliteit geeft. Haar werk gaat over zaken als imaginaire werkelijkheden, onbepaalde ruimtes en de werking van het geheugen. 

Kunnen in de foto's van Ellen Kooi meerdere personen voorkomen, in het werk van Kruse Jensen figureert meestal een jonge vrouw alleen. Ook hier gaat het om de onbenoembare zone tussen het vertrouwde en het vreemde, in de verhalende setting van een hoogstpersoonlijke wereld.

Foto © Astrid Kruse Jensen

Twee vrouwen

Ellen Kooi (Leeuwarden, 1962) studeerde aan Academie Minerva in Groningen en de Rijksacademie in Amsterdam. Zij woont en werkt in Haarlem. Haar werk is te zien in vele groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Astrid Kruse Jensen (Denemarken, 1975) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Glasgow School of Art. Zij woont in Kopenhagen en combineert haar werk in Denemarken met werkperioden in het buitenland, op dit moment in Zweden en IJsland, waar ze aan nieuwe fotoseries werkt.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie